RCC i UNDP pokrenuli platformu za ekonomsko osnaživanje žena u regionu 1Foto: BETAPHOTO/RCC/Armand Habazaj/MO

Savet za regionalnu saradnju (RCC) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pokrenuli su platformu u cilju sprovođenja reformi i dugoročnih sistemskih promena za ekonomsko osnaživanje žena na Zapadnom Balkanu.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu rekla je na onlajn skupu povodom te inicijative, da je pre pandemije skoro dve trećine radno sposobnih žena na Zapadnom Balkanu bilo nezaposleno ili van radne snage i da oslobađanje potencijala polovine stanovništva nije samo moralna obaveza, nego i ekonomski i bezbednosni imperativ.

„Dakle, zapošljavajte žene, promovišite žene i ulažite u žene – to je naša budućnost, naša jedina budućnost,“ rekla je .

Kako je navedeno u saopštenju RCC, Bregu je navela da Zapadni Balkan nije bogat region i zato je potrebno da svi doprinesu da „ekonomije stanu na noge“.

„Našem regionu su danas više nego ikad ranije potrebni vešti muškarci i žene koji će nam uliti snagu i nadu. Verujem da naša društva postaju bolja kada muškarci i žene sarađuju na jednakom nivou radi zajedničkog dobra. Ekonomsko osnaživanje žena nije neka igra u kojoj su žene te koje pobeđuju, a muškarci gube. Ne, ekonomskim osnaživanjem žena osnažuju se i naša društva“, rekla je Bregu.

Prioriteti inicijative „Ekonomsko osnaživanje žena: Područja zajedničkog delovanja na Zapadnom Balkanu“ su povećanje ženskog preduzetništva, smanjenje rodnih razlika u digitalizaciji i nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, priznavanje i preraspoređivanje neplaćenog rada i ulaganje u negu i zaštitu, promocija žena na rukovodećim mestima i pristupa dostojanstvenom radu, kao i transformacija javnog i privatnog sektora zbog rodne ravnopravnosti.

Direktorka Regionalnog biroa UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjana Špoljarić Egger rekla je da ova inicijativa predstavlja stratešku viziju i definiše aktivnosti na jačanju ljudskog kapitala žena, čije je učešće i vođstvo u privredi od ključne važnosti za inkluzivan društveno-ekonomski razvoj.

Viši stručnjak za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Klajv Rambold (Clive Rumbold), pozdravio je inicijativu i istakao da pitanja ekonomskog osnaživana žena u regionu čine srž pristupanja Evropskoj uniji.

On je dodao je da je ograničeno učešće žena u privredi prepreka ekonomskom rastu i dugoročno gledano predstavlja prelomnu tačku, naročito kao deo plana oporavka od kovid-19, i istakao značaj nedavno usvojenog Akcionog plana za zajedničko tržište čiji je cilj da se maksimalno iskoriste potencijali uklanjanjem prepreka trgovini i ekonomskom rastu.

Koordinatorka za jednakost u Generalnoj direkciji za politiku susedstva i pregovore o proširenju Marta Garsia Fidalgo rekla je da je pristup predstavljen u okviru inicijative dobitna kombinacija, jer samo zajedničkim, koordinisanim radom može biti ostvaren stvarni napredak na terenu.

Od 40 odsto ukupno zaposlenih žena na Zapadnom Balkanu više od 23 odsto njih nema sigurne poslove. Samo 27,5 odsto vlasnika privrednih subjekata na Zapadnom Balkanu su žene i one čine tek 14,2 odsto rukovodstva firmi, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, zbog rodnih stereotipa i razlika u platama udeo žena u zanimanjima u područjima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike iznosi samo 14 odsto.

Cilj zajedničke inicijative je da se dorpinese reformama za dugoročne i sistematske promene na Zapadnom Balkanu, kroz poticanje saradnje i partnerstava kako bi se podržalo ekonomsko osnaživanje žena, saopštio je RCC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari