Rekonstrukcija puta Novi Pazar-Tutin u septembru 1Foto:FoNet

Rekonstrukcija magistralnog puta Novi Pazar-Tutin počeće u septembru i rok za završetak je dve godine.

Ovo je danas u Novom Pazaru u susretu sa čelnicima lokalnih samouprava, rekla potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

– Radove će izvoditi turska kompanija „Tašjapi“. Projekat je vredan 24 miliona evra i ta sredstva su obezbeđena kreditom Turske. Bez saobraćajne i komunalne infrastrukture nema napretka. Pored rekonstrukcije ovog, dogovoreni su radovi i za druge puteve, dok je rehabilitacija puta Prijepolje-Sjenica u toku – istakla je ministarka i dodala da je sa novopazarskim gradonačelnikom i predsednicima opština Tutin i Sjenica razgovarala i o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, prečišćavanju otpadnih voda i zameni azbestnih cevi.

Mihajlović je rekla da počinje izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju autoputa Požega-Boljare, da će to da traje godinu i po dana i za to vreme će se razgovarati o načinima finansiranja.

Inicijativa za rekonstrukciju saobraćajnice od Novog Pazara do Tutina pokrenuta je pre punih deset godina, ali je na realizaciju stigla tek sada. Potpredsednik Vlade Rasim LJajić je objasnio da su dva razloga za to: Turci su tražili da njihove firme učestvuju sa 51 odsto u rekonstrukciji puta i visoke kamate koje su iznosile više od 5,5 odsto.

– Zahvaljujući dobrim odnosima između dve zemlje, političkoj volji i posvećenosti Ministarstva građevinarstva, sada su uslovi kreditiranja znatno povoljniji, kamata je 2,5 odsto – rekao je Lajić i dodao da će rekonstrukcijom regionalnih puteva i izgradnjom autoputa Beograd-Boljare, Sandžak prestati da bude „saobraćajno i komunikacijsko slepo crevo“.

Sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva i JP „Putevi Srbije“ dogovoreni su i drugi projekti, a najbitnije je što će se u ovom kraju raditi više od 100 kilometara saobraćajnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari