Rešen problem digitalnih satova u Evropi 1Foto: Pixabay

Kašnjenje elektronskih satova u Evropskoj uniji zbog trenutnog spora između Srbije i Kosova je rešen.

Ovo je za Kohu potvrdila Kler Kamus, portparol Evropske mreže operatora prenosnog sistema (ENTSO-E), koji je istakao da je ovaj problem rešen  početka marta, prenosi RTK.

„Operatori Evropske mreže prenosnog sistema dogovorili su i preduzeli program kojim se frekvencija kompenzacija vrši držanjem frekvencije iznad normale (uvođenjem više energije nego što je potrebno u sistemu) kako bi se pokrilo vremensko odstupanje. Od juče se situacija vratila u normalu“, rekao je Kamus.

Kako navodi RTK, Prenosna mreža na Kosovu, prema njenim rečima, vršila je debalansiranje u periodu od januara do marta, a za to, srpska transmisiona mreža nije kompenzovala što je trebalo da uradi po pravilima Sistema kontinentalne evropske energetike.

Odstupanje od energetske frekvencije, zbog nedostatka koordinacije između Kosova i Srbije, izazvala je gubitak 113 gigavata energije sistemu energetike evropskog kontinentala, objavila je Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO).

Odstupanje u energetskoj frekvenciji, prema saopštenju ENTSO-a, rezultat je činjenica da Kosovo od sredine januara troši više električne energije nego što zapravo proizvodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari