River voč predvodi kampanju protiv malih hidroelektrana u Srbiji 1Ilustracija Foto: Pixabay/RainWater_Gallery

Glavnu reč u kampanji, punoj neistina, protiv izgradnje malih hidroelektrana u Srbiji vodi austrijska ekološka organizacija „River voč“.

Upravo iz te organizacije stižu smernice protivnicima izgradnje malih hidroelektrana koju retoriku koristiti i na koji način protestovati zarad ostvarenja tog cilja. River voč je svojevremeno organizovala i sastanak sa nevladinim organizacijama iz naše zemlje koje agituju protiv izgradnje malih hidroelektrana – izjavio je juče Dragan Josić, predsednik Nacionalnog udruženja malih hidroelektrana.

On je dodao da nije tačna tvrdnja da izgradnja malih hidroelektrana stvara mali broj radnih mesta, jer iako je par osoba dovoljno za upravljanje tim postrojenjima za proizvodnju struje, za njihovu izgradnju i održavanje angažuje se znatno veći broj radnika koji se meri stotinama.

– Još jedna od neistina je da se iz malih hidroelektrana dobija samo dva odsto struje. Ako se pogleda struktura svih obnovljivih izvora energije, jasno se vidi da se iz mini-hidroelektrana proizvodi 16,2 odsto a iz onih koje su veće od 10 megavata dobija 30,3 odsto struje u odnosu na proizvodnju svih obnovljivih izvora energije. Tačno je da su neki vlasnici neodgovorni i da su dovodili do presušivanja reka i uništenja ribljih staza na njima. Međutim reč je o pojedincima i to nikako ne može da bude argument da su male hidroelektrane štetne. Mi smo Ministarstvu zaštite životne sredine ponudili da popravimo sve riblje staze na svim malim hidroelektranama koje su izgrađene a ne odgovaraju potrebnim standardima, ali do danas nismo dobili odgovor na našu ponudu – navodi Josić.

Prema njegovim rečima, male hidroelektrane se grade u Švajcarskoj, koja je zemlja broj jedan kada je reč o zaštiti životne sredine, kao i u zemljama koje imaju visoke standarde u toj oblasti a to su Austrija i Norveška.

U Nacionalnom udruženju malih hidroelektrana ističu da male hidroelektrane proizvode manju količinu ugljen-dioksida nego solarne i vetroelektrane kao i elektrane na biomasu i biogas, a reč je o postrojenjima koji protivnici izgradnje mhe vide kao njihovu alternativu. Navode i da nailaze na veliko nerazumevanje u resornom Ministarstvu za zaštitu životne sredine a da ponekada i konkurencija lobira protiv izgradnje malih hidroelektrana najverovatnije kako bi njoj pripalo što više subvencija predvođenih za struju iz obnovljivim izvorima energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari