Roming u Grčkoj još nije ukinut, ali je jeftiniji 1Foto: EPA-EFE/ JONO SEARLE

Usluge mobilne telefonije građani Srbije koji putuju u Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru ili BiH od juče plaćaju po domaćim cenama, za ove destinacije više nema rominga.

Iako je bilo najavljeno, roming za Grčku i dalje ostaje, cene su znatno niže nego što su bile, a prema najavama iz Ministarstva telekomunikacija uskoro bi trebalo očekivati da i u ovoj zemlji za građane Srbije roming bude ukinut.

Za sada nije, i zato je preporuka svima koji kreću na put da pre nego što počnu da koriste mobilni telefon i pre svega internet na plažama, u bilo koju zemlju da putuju, najpre provere kod svog operatera koji su uslovi, šta i koliko naplaćuju.

Cena minuta razgovora, odnosno odlaznog poziva u domaćem saobraćaju, što i dalje zavisi od operatera je od sedam do 11 dinara, dok su poruke u proseku četiri dinara.

Međutim, oni koji imaju postpejd pakete moći će u ove četiri zemlje da ih koriste baš kao što ih koriste u Srbiji.

Sve potrošeno preko onog što svako ima u paketu plaćaće se po cenama koje bi se plaćale i u Srbiji, a kada se radi o internetu, prenos podataka u zavisnosti od operatera biće ili usporen ili onemogućen u trenutku kada se potroše magabajti koje svako ima u paketu.

Dolazni pozivi kod svih domaćih operatera u jednoj od ove četiri zemlje Zapadnog Balkana su besplatni.

Telenor tarifira sve kao i u domaćem saobraćaju, međutim, pre nego što se krene na put, ipak sve treba proveriti jer postoje razlike u zavisnosti od toga da li neko ima pripejd ili postpejd paket, kao i da li je paket za fizička ili pravna lica.

U Telekomu minuti i SMS poruke iz besplatnog nacionalnog saobraćaja mogu da se koriste, a nakon potrošenog saobraćaja obračunava se cena saobraćaja za tarifu u kojoj je korisnik.

Minuti koje neko ima u okviru grupe, kao i neograničeni minuti ka mts fiksnoj i mobilnoj mreži ne mogu se koristiti u ovim zemljama regiona, a odlazni pozivi upućeni ka bilo kojoj trećoj destinaciji van teritorije Srbije i pomenutih zemalja regiona naplaćivaće se 100 dinara sa PDV-om za svaki minut.

U ovim zemljama korisnici Telekoma mogu koristiti internet saobraćaj u okviru tarife ili posebnu kvotu za pristup internetu, bez plaćanja dodatne naknade, a nakon potrošene količine podataka iz tarife, pristup internetu biće usporen.

I u A1 usluge za svoje korisnike u zemljama Zapadnog Balkana naplaćuju kao i u nacionalnom saobraćaju.

U zavisnosti od paketa koji korisnik ima, kada potroši sve što ima u paketu, cena jednog MB će mu se nakon toga naplaćivati jedan dinar, a pozivi i poruke idu od besplatnih do toga da minut razgovora košta 9,9 dinara, a SMS 4,9 dinara.

Potrošnja minuta i poruka za korisnike biće ista kao u nacionalnom saobraćaju. Cene tih usluga i u nacionalnom saobraćaju zavisi od tarife korisnika i dostupne su korisnicima putem zvaničnog sajta kompanije”, kažu za Danas u ovoj kompaniji.

Određena količina internet paketa moći će da se iskoristi bez dodatne naknade, posle čega operator ima pravo da naplati usluge prenosa podataka po cenama u nacionalnom saobraćaju, uvećanim za iznos naknade za roming.

Iz A1 poručuju korisnicima da se upoznaju sa raspoloživim sadržajem internet saobraćaja u skladu sa tarifom koju koriste pre napuštanja zemlje i po povratku, kao i da koriste roming dodatke koji su najpovoljnija opcija za razgovore i surf u inostranstvu.

U Grčkoj roming još ne važi, iako je tokom maja i razgovora srpskih i grčkih zvaničnika bilo najavljeno da će biti ukinut, to se još nije desilo, ali su cene znatno jeftinije.

Korisnicima Telenora odlazni poziv u Grčkoj naplaćivaće se ubuduće 49,90 dinara, a bio je 109,90, dolazni poziv je 11,9, a SMS poruka 5,9 dinara.

Prenos podataka je sa 920 dinara pao na jedan dinar po megabajtu.

U Telekomu odlazni poziv je 19,06 dinara, dolazni je 3,5, SMS košta četiri dinara, a prenos podataka dinar. I odlazni i dolazni pozivi korisnike A1 mreže u Grčkoj od juče koštaju 49 dinara, prenos podataka je devet dinara za 100 kilobajta, dok je SMS poruka 14,9 dinara.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić rekla je da su ovim pojeftinjenjem rominga sa Grčkom od juče postignute značajne ekonomske olakšice za srpske građane koji će boraviti u toj zemlji.

Da bi cene u romingu u Grčkoj bile kao u nacionalnom saobraćaju, međutim, neophodno je, kako je rekla, da i grčki operatori izađu sa nižim veleprodajnim tarifama za usluge koje pružaju.

„Zahvaljujući srpskim operatorima već sada su cene rominga za naše građane značajno snižene, i to od 50 do 90 odsto za dolazne i odlazne pozive, od 48 do 83 odsto za poruke i čak do 99,89 odsto za prenos podataka“, rekla je Tatjana Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari