RZS: Rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 2020. pet odsto 1Ilustracija Foto: Pixabay/geralt

Srbija je u prvom kvartalu ove godine imala realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od pet odsto u odnosu na isti period 2019. godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Istovremeno, prema „desezoniranim podacima“, pad BDP-a u prvom kvartalu bio je 0,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal, navedeno je u saopštenju RZS-a.

Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva od 19,6 odsto, sektoru informisanja i komunikacija od 11,8 odsto, sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite od 11,8 odsto i sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama od 4,5 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u prvom kvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod svih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su povećani međugodišnje za 3,2 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 3,4 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države za 12 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva za 10,7 odsto, izvoz robe i usluga za 3,1 odsto i uvoz robe i usluga za 8,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari