Šabac: Za subvencije 68 miliona dinara 1

Za poljoprivredne proizvođače iz šabačkog kraja priređen je koktel koji se tradicionalno organizuje pred doček srpske Nove godine.

Prijem su organizovali predstavnici Grada Šapca, na čelu sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem i predstavnici Odeljenja za poljoprivredu. Gradonačelnik Zelenović je rekao da je veoma ponosan što su poljoprivredni proizvođači, sa kojima je razgovarao na koktelu, zadovoljni prinosom i poslovanjem u 2018. godini.

– Ovo je tačka oko koje smo se okupili, kako bismo sumirali rezultate ostvarene u prethodnoj godini. Mislim da će 2019. godina biti još bolja, jer imamo nove programe i mere u poljoprivredi. Za agrar i ruralni razvoj je u gradskom budžetu opredeljeno 164 miliona dinara, od kojih je više od 68 miliona određeno za subvencije u različitim oblastima. Ove godine ćemo imati poseban program za pčelare i jedan poseban koji se odnosi na navodnjavanje u ratarstvu. Verujem da će naši poljoprivrednici ovako duplirati prinose, istakao je gradonačelnik. On je dodao da je Gradu važno da se ne pravi podela na dve strane, javni sektor koji daje neka sredstava i privatni koji treba da iskoristi ta sredstva, već da se svi zajedno ponašaju kao jedna velika poslovna porodica.

– Naša težnja je da svi zarade više, a da poljoprivrednici žive bolje od posla kojim se bave. Šabac je oduvek agrarni kraj, mi smo na to ponosni i zato je Grad spreman da uradi sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao poljoprivrednicima da zarade više. Verujem da će 2019. biti puna izazova, ali uspešnija nego 2018. godina, rekao je Zelenović i pozvao sve koji su zainteresovani da se bave poljoprivredom da se obrate gradskim službama koje su im uvek na raspolaganju za svaku vrstu pomoći.

Dušan Lazić, načelnik Odeljenja za poljoprivredu u Gradskoj upravi, rekao je da će njihovo odeljenje uvek biti partner poljoprivrednim proizvođačima na njihovom putu da razvijaju i unaprede svoju delatnost. Dušan Tufegdžić, poljoprivrednik iz Štitara, prezentovao je meru za unapređenje proizvodnje kukuruza i soje i to sistemom navodnjavanja „kap po kap“.

Velika pomoć početnicima

Od 115.000 stanovnika na teritoriji ove lokalne samouprave, više od polovine živi na selu i od sela. Posebno značajne su subvencije za kopanje dubinskih bunara u Pocerini koji su omogućili da se gaji jagoda na više od hiljadu hektara. Za početnike u pčelarstvu davano je po deset košnica, a takođe su domaćinstvima davane i sadnice trešanja koje će se otplaćivati kada dođu na pun rod. Mnogo se očekuje i od izgradnje nove kvantaške pijace sa savremenom opremom i zajedničkim marketinškim nastupom na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari