Saglasnost Vlade o zapošljavanju 35 radnika niškog aerodroma stigla posle 17 dana 1Foto: N1

Direktor Aerodroma „ Konstantin Veliki“ u Nišu Vladica Đurđanović potvrdio je za naš list da je danas stigla saglasnost resorne Vladine Komisije za produženje ugovora o radu na određeno vreme za 35 radnika niškog aerodroma. Saglasnost je stigla nakon 17 dana od njenog donošenja na sednici te komisije.

„Pristizanje“ dugoočekivane saglasnosti potvrdio je danas i kabinet gradonačelnika Niša, Darka Bulatovića, koji je naveo da je takva saglasnost, koju je prosledilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, najpre stigla na adresu Grada, koji ju je potom dostavio Aerodromu. Saglasnost je data „zbog povećanog obima posla“ na Aerodromu, a njome su ugovori o radu ove grupe radnika produženi do 31. avgusta.

– Grad Niš i Republika Srbija ulažu ogromne napore kako bi se stvorili potencijali za još intenzivniji razvoj niške vazdušne luke- navodi se između ostalog u saopštenju kabineta gradonačelnika, u kojem se prvi put saopštava da je saglasnost Vladine komisije doneta „na elektronskoj sednici“.

Grupi od 35 radnika Aerodroma, za koje je Grad Niš tražio saglasnost, 30. aprila istekao je radni odnos, tako da su oni tada dobili otkaz, a od 1. maja su zaposleni preko Agencije koja ima ugovor sa Aerodromom. Međutim, preko  Agencije ti radnici mogu da rade najduže 20 dana. Posle pisanja pojedinih medija o ovom „slučaju“, Vlada Srbije je saopštila da je Komisija dala saglasnost na produženje ugovora o radu za 36 radnika Niškog aerodroma- jednog više od broja koji je aerodrom tražio, na sednici održanoj 27. aprila.

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ je posle takve vesti  saopštila da  odgovarajuća Uredba Vlade Srbije predviđa da je rok za odlučivanje ove komisije do 25. u mesecu, a da se nakon toga odlučuje „samo u slučaju hitnosti“. Nije bilo potrebe za bilo kakvom hitnošću kada je reč o Niškom aerodromu, navela je Inicijativa. Ona je dodala da zaključak komisije o davanju saglasnosti nije objavljen na internet stranici Vlade, što Uredba takođe nalaže.

Gradsko veće je, inače, na preporuku Vlade Srbije, 30. marta odlučilo da Niš besplatno ustupi osnivačka prava, kompletnu imovinu, sertifikate i licence Aerodroma  „Konstantin Veliki“  Republici. Odluka je izazvala građanske proteste, kao i javne sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodromom da bi ograničila broj njegovih putnika, koji od 2015. beleži veliku ekspanziju.

Prema „priznanjima“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića, resorne ministarke Zorane Mihajlović i njenog pomoćnika Zorana lića, u ugovoru o davanju koncesije za Aerodrom „ Nikola Tesla“ u Beogradu francuskoj kompaniji Vansi erpot postoji klazula o ograničenju broja putnika na milion godišnje na Niškom i svim drugim aerodromima u radijusu do 230 kilometara od „Nikole Tesle“.

Konačnu odluku o vlasničkom statusu Niškog aerodroma doneće odbornici Skupštine grada Niša. Prema nezvaničnim informacijama, sednica će biti zakazana posle 21. maja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari