Samo osam kompanija iz Srbije u top 500 1Foto: Miroslav Dragojević

Srbija je u prošloj godini bila deseta ekonomija u Centralno-istočnoj Evropi, sa osam kompanija koje su se našle na listi 500 najboljih u ovom delu Evrope, pokazalo je istraživanje međunarodne bonitetne kuće Coface.

Srbija se tako, sa osam kompanija koje zapošljavaju gotovo 55.000 ljudi, našla odmah iza Hrvatske koja ima dve kompanije više, ali i osam hiljada manje zaposlenih. Iza Srbije su Estonija, Letonija, ali i Makedonija, BiH, Crna Gora..Najbolje rangirano srpsko preduzeće je NIS petrol na 78. mestu, a iza njega slede EPS na 111. poziciji, te Fijat Krajsler na 131. mestu. Među 500 najboljih kompanija CIE su još i Telekom, Srbijagas, Jugoros gas, Merkator i Delez.

Praveći listu najboljih, Coface je najviše računa vodio o prometu koji kompanija pravi, a potom i o tome koliko ljudi zapošljava. Svih 500 kompanija Centralne i Istočne Evrope povećale su svoj promet, napominju u ovoj kući, za 4,2 odsto do skoro 593 milijardi evra i dostigle ogroman porast u svojim neto profitima od 26,9 milijardi. Ovih 500 kompanija zapošljava i 4,3 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Poljska je najveća ekonomija u regionu, jer se čak 167 kompanija nalazi na listi najboljih. Najbolja poljska kompanija je naftni koncern Naftowy orlen, koja je u 2015. napravila promet od 20,7 milijardi evra, dok je na petom mestu liste Jernimo Martins, kompanija koja se bavi trgovinom i koja je zabeležila promet od 9,2 milijarde evra. Iza Poljske je Češka, zemlja sa najvećom stopom rasta (+ 4,5%) u ovom delu Evrope, koja ima 71 kompaniju na listi 500 najboljih. Na trećem mestu je vicešampion iz 2014. Mađarska sa 69 kompanija. Od četvrtog do devetog mesta na rang listi najboljih ekonomija su Rumunija, Slovačka, Litvanija, Bugarska i Slovenija.

Najveći rast gledano po sektoru, napominju u Coface, napravljen je u oblasti tekstila, kože i odeće (14,8 odsto), ali i automobilske industrije i transporta (10,3 odsto).

Tradicionalno najvažniji sektor na rang listi još uvek je sektor minerala, hemikalija, nafte, plastike i farmacije sa 111 kompanija, iako je to jedini sektor koji beleži smanjenje prometa (-8,3%), što, kako napominju u kompaniji koja je radila analizu, predstavlja negativan efekat naftne krize.

– Ekonomijama je pogodovao porast domaće potražnje usled rastuće privatne potrošnje, čemu je doprineo i pad nezaposlenosti, kao i rast plata, i povećanje investicija u većini ekonomija. Dobra stopa izvoza zbog postepenog oporavka njene glavne trgovinske destinacije – Evrozone i značajne podrške od strane fondova EU načinila je 2015. godinu zdravom godinom za kompanije – rekla je, objašnjavajući rezultate istraživanja, regionalna direktorka Coface Katarzina Kompovska.

Top 500

1. Koncern Naftowy Orlen (Poljska)
2. Iparies Kereksedelmi (Mađarska)
3. Mol (Mađarska)
4. Škoda auto (Češka)
5. Jeronimo Martins (Poljska)

Najboljih osam iz Srbije

Kompanija                 Promet (2015)
78. Nis petrol            1,6 milijardi evra
111. EPS                   1,2 mlrd evra
131. Fijat Krajsler Srbija 1,1 mlrd evra
176. Mercator-S         914 miliona evra
240. Telekom Srbija    719 miliona evra
280. JP Srbijagas        638 miliona evra
288. Delez Srbija        631 milion evra
451. Jugoroz gas        420 miliona evra

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari