Sandžak: Za 10 porodica povratnika 18.000 evra 1Foto: Stanislav Milojković

Dodelom sredstva porodicama povratnika iz zapadnoevropskih zemalja, projekat „Moj dom je ovde – prevencija ilegalne migracije – osnaživanjem mladih u Novom Pazaru i Tutinu da ostanu u Srbiji i podrška povratnicima u Sandžaku“, ulazi u završnicu.

Sredstva za ekonomsko osnaživanje su jednokratna i bespovratna i dodeljena su porodicama 10 povratnika – 7 u Novom Pazaru i 3 u Tutinu. Za pokretanje biznisa ili nastavak sopstvenog malog posla, dodeljeno im je pomoć u opremi i repromaterijalu vredna po 1.800 evra bez PDV.

U Novom Pazaru dodeljena su tri granta za zanatske radove – regips, bravarska i frizerska delatnost, dva granta su dodeljena za uslužnu delatnost – pranje tepiha i pružanje usluga trgovini i zanatima i po jedan grant dodeljen je za tekstilnu i prevozničku delatnost. U tutinskoj opštini sva tri granta dodeljena su na sesokom području. Radi se o registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, kojima su dodeljeni grantovi za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Dodeli pomoći prethodila su istraživanja o uslovima života i potrebama porodica povratnika i njihov popis na teritoriji Novog Pazara i Tutina  i interaktivne radionice sa mladima i povratnicima. Ovaj projekat finansijski podržavaju Vlada Nemačke i nemačka organizacija GIZ, a realizuju ga nevladine organizacije Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša i Urban-in iz Novog Pazara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari