Savez samostalnih sindikata Srbije: Milioni radnika ostali bez posla 1Foto: Savez samostalnih sindikata Srbije (arhiva)

Sindikate i na globalnom i na nacionalnom nivou zabrinjava što su zbog pandemije milioni radnika izgubili svoja radna mesta i što se ne može pretpostaviti koliko će ih ubuduće izgubiti, saopštio je danas Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) povodom 28. aprila, Međunarodnog dana bezbednosti i zdravlja na radu.

Kako se navodi, SSSS je najviše zabrinut zbog činjenice što se zaposlenima, koji i u ovakvim uslovima rade, ne obezbeđuju lična sredstva zaštite, zdravstveno prihvatljivi i sigurni uslovi rada. Osim 28. aprila, navodi SSSS, oblast bezbednosti i zdravlja na radu neopravdano je van interesa javnosti, a briga o zdravlju i bezbednosti na radu „najčešće gubi bitku od namere kapitalista da ostvare profit i budu bogatiji od mnogih država“.

Napominje se i da vlasnici kapitala kod nas često govore kako je zaštita na radu dodatno opterećenje i trošak privrede i poslodavaca.

Epidemija kovid-19, ističe SSSS, aktuelizovala je opravdane kritike sindikata na dosadašnje umanjenje stopa doprinosa za zdravstvo i sindikalisti se nadaju da će se promeniti odnos društva prema finansiranju zdravstvenog sistema u Srbiji tako što će u taj sektor biti „značajno većih ulaganja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari