Savez samostalnih sindikata Srbije traži punu zaradu za bolesne od korone, poslodavci protiv 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) zatražio je od Vlade Srbije da obezbedi da radnici, oboleli od korona virusa koji su na bolovanju ili u izolaciji, dobiju punu platu, a u Uniji poslodavaca tvrde da podržavaju taj predlog ako će država da isplati razliku između 65 odsto zarade za bolovanje i pune plate.

Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je za Betu da je njihov predlog da država preuzme isplatu 65 odsto zarade za prvi mesec bolovanja ili izolacije koju je poslodavac do sada isplaćivao iz svojih sredstava, a da poslodavac preuzme obavezu da isplati razliku od 35 odsto za prvi i sledeće mesece bolovanja ili izolacije.

„Predlažemo da se bolest od korona virusa tretira kao povreda na radu i da isplata 100 odsto zarade za vreme bolovanja ili izolacije važi samo za tu bolest“, rekao je Mihajlović.

Dodao je da sve veći broj radnika oboleva od korona virusa u fabrici Leoni, u RTB Boru i smederevskog železari i da se zaraza u tim kompanijama brže prenosi nego na drugim skupovima, pa i žurkama jer je tokom rada nemoguće držati propisano rastojanje.

Istakao je da ni inspekcija ne može da utvrdi pravo stanje u fabrikama jer se, kako je rekao ,u pojedinim, kao u Juri, polovina radnika izbaci napolje dok ne prođe inspekcija.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da podržavaju predlog sindikata, ako razlika od naknade od 65 odsto do pune plate ide na teret države.

Poslodavci, prema njegovim rečima, u sadašnjim teškim uslovima rada zbog pandemije nemaju mogućnosti da isplate pune zarade.

„Sindikati često traže nemoguće da bi dobili bar nešto. Realni sektor nema mogućnosti da za vreme bolovanja ili izolacije isplaćuje punu zaradu već 65 odsto za prvi mesec dana, nakon čega tu obavezu preuzima socijalno osiguranje“, rekao je Atanacković.

Istakao je da tako predviđaju i propisi i da bi se oni kršili u slučaju da se sada postupa po predlogu sindikata.

Atanacković je rekao da ukoliko država prihvati predlog sindikata da se isplaćuje puna zarada za vreme bolovanja i izolacije, ne bi smela da pravi razliku između javnog i privatnog sektora i da mora da obezbedi pođednake zarade i za jedne i druge, posebno zato što su one u javnom sektoru veće 20-30 odsto nego u privatnom sektoru.

Savet stranih investitora se izjasnio da poslodavci nisu u mogućnosti da bez pomoći države isplaćuju razliku između predviđene zarade za bolovanje i pune zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari