Seničić: Svi moraju da imaju QR kod, tolerancije za putnike koji kreću 1. i 2. jula 1Foto: FoNet/PKV

Direktor nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Yuta) Aleksandar Seničić izjavio je danas će svi turisti koji putuju u Grčku morati da imaju QR kod da bi ušli u tu zemlju, ali da će postojati tolerancija za turističke grupe koje polaze 1. i 2. jula, s obzirom da je formular za dobijanje koda grčka Vlada objavila tek ovog vikenda.

Seničić je za TV Prva rekao da sve turističke agencije u Srbiji već imaju formular za elektronsku prijavu (PLF-Passinger locator form), na osnovu koga se dobija QR kod, a da oni koji žele sami da putuju u Grčku mogu da ga preuzmu sa sajta Vlade Grčke.

„Zbunjujuće je i za nas koji se ovim poslom bavimo, po drugi put, za vreme vikenda, menjaju se uslovi i pravila za ulazak u zemlju. To su uobičajeni podaci, te podatke smo davali na ulazu u Grcku, ovog puta to radimo onlajn. Nemamo mnogo informacija, biće malo problema za ulaz i popunjavanje formulara za 1. i 2. juli ali dobili smo uveravanje da to neće biti problem za prve grupe“, kazao je Seničić.

On je rekao da turisti koji putuju u Grčku formular sami treba da popune, ili da mogu da se obrate agenciji za pomoć, kao i da će za ulazak u Grčku biti dovoljno da QR kod, koji se dobija nakon popunjavanja elektronske prijave, odštampaju ili snime u telefon, i to pokažu na grčkoj granici.

Seničić je rekao da je takve mere za sada uvela samo Grčka, dok za turiste koji putuju na letovanje u Tursku, Tunis ili Egipat nema posebnih protokola osim nasumičnog testiranja na korona virus na granicama.

„Od 15, jula se očekuje da se i to ukine. Ni na jednoj od destinacija na kojoj se nalaze naši turisti nije bio nijedan pozitivan rezultat (na korona virus) niti je bilo koji naš gost u karantinu“, rekao je Seničić komentarišući rezultate nasumičnog testiranja turista na granici.

On je naveo da turisti koji strahuju od zaraze korona virusom mogu da uplate zdravstveno osiguranje koje to pokriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari