Šesti Salon vina Kragujevac 2021 počinje 18. juna 1Foto: Vinski viteški red Šumadije/Slobodan Vidović

Prvobitno planirani datum održavanja Šestog salona vina u Kragujevcu bio je 11. april 2020, ali zbog pandemije korona virusa i uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji odložen je za 20. jun prošle godine. Konačno, novi termin (treća sreća) održavanja salona vina je petak 18. jun 2021. godine od 13 do 21 sat.

Prvobitno planirani datum održavanja Šestog salona vina u Kragujevcu bio je 11. april 2020, ali zbog pandemije korona virusa i uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji odložen je za 20. jun prošle godine. No, organizatorima smotre Vinskom viteškom redu Šumadije ni sa tim terminom se nije posrećilo pa je održavanje salona po drugi put odloženo. Konačno, novi termin (treća sreća) održavanja salona vina je petak 18. jun 2021. godine od 13 do 21 sat.

Mesto održavanja salona je već tradicionalno u Kongresnom centru hotela Kragujevac.

– Na iskustvima dosadašnjih uspešno organizovanih salona vina, postavili smo pred sebe ozbiljne ciljeve u promociji vinarstva, gastronomije i vinskog turizma. Da smo uspeli u tome, govori veliki broj zadovoljnih posetilaca salona, kao i izlagača i gostiju. Jedan od zadataka Vinskog viteškog reda Šumadije je unapređenje vinogradarske i vinske kulture Šumadije i Srbije, a salon vina je manifestacija koja na jednom mestu spaja ljubitelje vina, vinske stručnjake, predstavnike HORECA sektora,  proizvođače vina i hrane iz Srbije i regiona, ističu organizatori iz Vinskog viteškog reda Šumadije.

Po njima što se tiče promocije vinarstva, vinogradarstva, vinskog turizma i gastronomije Kragujevac prednjači na vinskoj sceni Srbije i regiona.

Ove godine za Salon vina prijavljeno je oko 90 vinarija iz Srbije i regiona, kao i 15 izlagača hrane, vode, opreme… Upromotivnom delu manifestacije biće predstavljena monografija „Vinorodna Šumadija” autora Zorana Dragoljevića Žorža u izdanju Službenog Glasnika i udruženja Wine Expert, kao i knjiga Jugoslava Vlahovića „Sto za vino” u izdanju vinarije Šapat.

Pored izlagačkog dela, salon vina prate i radionice: „Burgundijski stil šardonea iz Levča” – Vinarija Lasta, „Dobre godine i organski vinogradi” – Vinarija Temet i masterklas „Velika Vina Šumadije” a predavači i panelisti su Dejan Živkoski – SERSA, Nebojša Aleksić vinar, Milica Ćućuz – vinemejker i Marko Stančić – viticulturist. Na radionicama se uz vino uparuje i hrana što sve zajedno uz edukativni ima i gastro karakter.

Prvi Salon vina Kragujevac održan je u aprilu 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari