U Beogradu danas počinje drugi sajam Vinska vizija Otvorenog Balkana 1(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

Na Beogradskom sajmu danas se otvara drugi sajam vina, hrane i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, na kome će se do 19. novembra predstaviti više od 600 izlagača iz gotovo 30 zemalja.

Na sajmu će se predstaviti vinarije, destilerije i gastronomske kompanije, danas je posvećen profesionalnim kupcima i zvanicama, a od sutra do nedelje biće otvoren i za građane, objavili su organizatori.

Polovina izlagača je iz zemalja članica Otvorenog Balkana i to 260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije.

Kako je navedeno, do sada je preko portala sajma zakazano više od 3.000 sastanaka na kojima će profesionalni posetioci, kupci i somelijeri razgovarati o poslovnim mogućnosti za vinare iz regiona, a organizatori ove godine očekuj četiri puta više profesionalnih posetilaca u odnosu na prošlu godinu.

I ove godine održaće se takmičenje „Open Balkan Wine Trophy“, na kome će se više od 600 vina iz regionalnih vinarija ocenjivati 30 sudija iz celog sveta, po istim standardima kao i na najpoznatijim svetskim vinskim nadmetanjima, kao što su Decanter WWA i IWC London.

Izlagači će vina predstaviti u šest hala, uz dodatne dve hale za gastronomiju, na više od 44.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

U Beogradu danas počinje drugi sajam Vinska vizija Otvorenog Balkana 2
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Istaknuto je da će Hala 5 biti domaćin gastronomskog spektakla sa kuvarima iz celog sveta, masterklasovima i takmičenjem kuvara, dok će se Hali 11 održati izložba hrane, posebno ona iz regiona Balkana.

Precizirano je da će Hala 1 biti posvećena vinima iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, dok će Hala 4 predstavljati vina iz celog sveta.

Takođe, na galeriji Hale 1 biće zastupljene destilerije i najbolje rakije Srbije.

Posetioci će pored ostalog moći da čuju predavanja o marketinškim strategijama za vinarije Balkana, osnovama degustacije i veštine uparivanja hrane i vina.

Vinska vizija donosi i predavanje o novim EU pravilima za označavanje vina, diskusije o vinogradarstvu u digitalnom dobu i budućnosti održivog vinarstva.

Sajam će imati i prodajni segment, a prodaja će se obavljati isključivo u specijalizovanoj prodavnici u Hali 1A.

Cena ulaznice je 700 dinara, a čaša za degustaciju vina se iznajmljuje po ceni od 500 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari