Evro je juče zabeležio novi pad u odnosu na dinar i menjačnice su juče tu valutu otkupljivale od građana po ceni od 78,4 dinara za evro, a prodavale za 78,9 dinara. Reč je o nivou koji je zabeležen još u decembru 2004, kao i u decembru 2006. U julu prošle godine, sličan pad doveo je do toga da nekoliko dana građani nisu u menjačnicama mogli da kupe evro.

Evro je juče zabeležio novi pad u odnosu na dinar i menjačnice su juče tu valutu otkupljivale od građana po ceni od 78,4 dinara za evro, a prodavale za 78,9 dinara. Reč je o nivou koji je zabeležen još u decembru 2004, kao i u decembru 2006. U julu prošle godine, sličan pad doveo je do toga da nekoliko dana građani nisu u menjačnicama mogli da kupe evro.
Docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Nikola Fabris kaže za Danas da nije reč o neuobičajenoj pojavi.
– U narednom periodu moramo se naviknuti da će biti prisutne veće fluktuacije deviznog kursa zato što će intervencije Narodne banke Srbije na deviznom tržištu biti sve ređe. Sezonski meseci, kao što su jul i decembar, jesu periodi kada dolazi do velikog priliva deviza, pre svega po osnovu dolaska naših radnika iz inostranstva i sezonskog poslovanja privrede, tako da ukoliko pogledate nekoliko godina unazad, može se primetiti da su u ovim periodima bile prisutne tendencije jačanja dinara i znači da nije reč o bilo kakvoj neuobičajenoj tendenciji. S druge strane, ovakvo kretanje kursa u potpunosti odgovara NBS s obzirom na nešto veću javnu potrošnju nego što je bila najavljena. Ovakvo kretanje sasvim sigurno da će olakšati očuvanje inflacije u predviđenom okviru – smatra Fabris.
On očekuje da će se do kraja godine devizni kurs kretati oko nivoa od 80 dinara za evro, uz određene manje oscilacije, kao i da će NBS poštovati odluku da interveniše na deviznom tržištu samo u slučaju većih poremećaja kursa.
– U režimu ciljane inflacije ne postoji mogućnost da imate dve ciljne veličine. Ako ste se opredelili da vam je inflacija ciljna veličina, kao što je sada slučaj, ne možete da imate, kao drugi cilj, devizni kurs. Sam režim bi bio kontradiktoran ako biste težili ispunjenju oba cilja – smatra Fabris.
Direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić slaže se da je reč osezonskoj pojavi do koje dolazi zbog viška deviza na tržištu.
– Veća je ponuda deviza, a uz to se vodi restriktivna kreditno-monetarna politika, što znači da je prisutan manjak dinara. To je pojava koja ne treba previše da uznemirava. Malo je neobična pošto se ponovo dešava da dinar jača, ali ne očekujem neko drastičnije pomeranje krusa do kraja godine. Mislim da možemo očekivati otprilike ono što je bilo i prošle godine – kaže Erić za Danas.
Ekonomista Milan Kovačević ocenio je danas da je rast vrednosti dinara u odnosu na evro ovih dana „iznuđena mera“ NBS, koja time štiti privredu od „inflatornog budžeta“ za ovu godinu. Kovačević je agenciji Beta rekao da je rast vrednosti dinara u odnosu na evro posledica „manjeg ostavljanja deviza u deviznim rezervama“ NBS u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period 2006. On je dodao da „priča da se NBS povukla sa deviznog tržišta ne drži“, jer je ona još uvek „najvažniji igrač, čije kupovine i prodaje imaju uticaj na devizno tržište“. „Da je drugačije, kurs dinara kretao bi se u suprotnom pravcu, te NBS to prosto mora da radi, jer kad bi dinar, koji se sada u većoj meri nudi na tržištu nego što se traži, držala u deviznim rezervama, izazvala bi inflaciju“, precizirao je ekonomista. Kovačević smatra da „veštačkim dizanjem vrednosti dinara, NBS štiti privredu od inflacije, na šta je prinuđena zbog inflatorno kreiranog budžeta Srbije za ovu godinu“. Kovačević je zaključio da je postojeća situacija na deviznom tržištu „jednako nepovoljna i za izvoznike i za one koji srpsku robu prodaju na našem tržištu“, jer je privreda u ovim uslovima kursa još dugoročno nekonkurentna, a privredni rast otežan. Vrednost evra u odnosu na dinar prvog dana prošle sedmice, bila je 81,41 za kupovinu i 81,9 za prodaju evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari