Siguran izvoz maline u Mađarsku 1Foto: Frigo Paun

U narednih deset godina, 5.000 tona malina sigurno će biti izvezeno u Mađarsku.

To je deo investicije od deset miliona evra, u okviru koje će u Arilju biti izgrađena i srpsko-mađarska fabrika i kojoj će se prerađivati industrijska malina i izvoziti se kao gotov proizvod iz Arilja, prenosi RTS.

„Oni će u Mađarskoj od tog proizvoda praviti džemove i ostale gotove proizvode“, navodi Saša Stanić, direktor kompanije „H&S Fruit Arilje“.

U Mađarskoj će biti još veća investicija u fabriku za preradu srpskog voća, a Vlada Srbije planira da se i u Požegi napravi još jedna mešovita fabrika. Ariljski voćari okupljeni u zemljoradničkoj zadruzi „Agro eko voće“ planiraju da sami prerađuju malinu u sokove i džemove. Ali i to će rešiti samo mali deo problema za koje je potrebna strategija.

„Da se osnuje voćarska berza u Beogradu, gde će jednostavno tržište zavladati, gde će biti ponuda i potražnja da mali poljoprivredni proizvođači da li ujedinjeni, da li organizovani u udruženja, ili zadruge, mogu imati dodira sa tržištem. Proizvođači ovog momenta nemaju dodira sa tržištem i to je najveći problem“, kaže Božo Joković, direktor „Agro eko voće“ iz Arilja, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari