Sindikat: Državne firme koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom izuzete iz mera pomoći Vlade 1Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Iz Ministarstva rada nije odgovoreno na otvoreno pismo Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK) od 25. maja u kome je ukazano na to da su državna preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom izuzeta iz pomoći u vidu tri minimalne zarade, za razliku od privatnih istog tipa, potvrđeno je danas iz SSSK.

Predsednik SSSK Jugoslav Ristić je rekao agenciji Beta da nereagovanje ministarstva da pomogne i državnim preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI, vodi samo ka jednom zaključku, da država ne želi takva preduzeća u svom vlasništvu.

Među preduzećima koja nisu dobila takvu pomoć države je i „Grafopromet“ koji zapošljava 30 radnika od kojih je 18 OSI, budući da se ovaj program odnosi samo na privatna preduzeća.

SSSK je 25. maja uputio otvoreno pismo ministru i ukazao mu na teško stanje u „Grafoprometu“ u Kragujevcu, čiji su radnici ostali bez aprilske zarade, uz ocenu da je to posledica pandemije i prekida privrednih aktivnosti, ali i nebrige države.

„Ovo izuzeće boli, državna preduzeća ovog tipa su diskriminisana u odnosu na privatna“, rekla je Beti direktorka ‘Grafoprometa’ Žaklina Stanković.

Ona je rekla da bi ovom preduzeću podrška u vidu tri minimalne zarade bila dobrodošla dok se ne stabilizuje situacija sa naplatom potraživanja u uslovima epidemije korona virusa, kao i da stanje otežavaju i milionski dugovi koje imaju državne instiucije prema ovom preduzeću.

U Srbiji postoji 57 preduzeća koja se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem OSI, od čega je 16 preduzeća u državnom vlasništvu, dok su ostala privatna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari