Sindikati PIK Bečeja zatražili su juče od države da pre davanja u zakup državnog zemljišta hitno izmeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji su ocenili kao veoma štetan za poslovanje te kompanije i privredu u opštini Bečej. Kako se navodi u otvorenom pismu sindikata, to je neophodno kako bi se zemljište izdavalo po realnoj ekonomskoj ceni, po ugledu na zemlje u okruženju.

Sindikati PIK Bečeja zatražili su juče od države da pre davanja u zakup državnog zemljišta hitno izmeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji su ocenili kao veoma štetan za poslovanje te kompanije i privredu u opštini Bečej. Kako se navodi u otvorenom pismu sindikata, to je neophodno kako bi se zemljište izdavalo po realnoj ekonomskoj ceni, po ugledu na zemlje u okruženju. U pismu se ističe da će, ako bude nastavljeno ugrožavanje zaposlenih, zbog kako navode „nezakonite licitacije“, pred nadležnim instutucijama Vojvodine i Srbije početi masovne proteste i tako štititi svoje interese. Kako se navodi, PIK Bečej, koji zapošljava 2.300 radnika, prošle godine isporučio je tržištu Srbije 100.000 tovnih svinja, 10 miliona litara mleka, 20.000 prerađenog povrća, a dorađeno je 18.000 tona semena.
Iako je pre više od godinu dana opština Srbobran izdala u trogodišnji zakup 1.244 hektara koje obrađuje PIK Bečej, već drugu sezonu zaredom grupa poljoprivrednika koja je zakupila to državno zemljište ne može da uđe u posed tih parcela. Republički poljoprivredni inspektor upozorio je 5. februara PIK Bečej da mora da napusti posed na 1.244 hektara koji se nalaze u srbobranskom ataru, a koje je, prema rečima predsednika opštine Srbobran Branka Gajina, u skladu sa zakonom, na licitaciji izdato u zakup poljoprivrednicima.
PIK Bečej obrađuje 11.000 hektara državnog zemljišta i 3.000 hektara svog zemljišta, zapošljava 2.300 radnika i od njega živi preko 10.000 stanovnika Bečeja, ističu u toj kompaniji. Kompanija Irva Investicije, kupila je PIK-Bečej u postupku tenderske privatizacije prošle godine, za šta je akcionarima i državi platila preko 30 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari