Sindikati: Da lizing radnika bude izuzetak, a ne pravilo 1Foto: Pixabay / jarmoluk

Sindikati se energično protive donošenju zakona o agencijskom zapošljavanju, jer smatraju da je štetan po građane Srbije, pošto će sigurno da dovede do daljeg obespravljivanja i osiromašenja već obespravljenih i osirotelih radnika.

Ali, kako je država naumila da ga usvoji po svaku cenu, zahtevaju da taj oblik zapošljavanja bude „skuplji“ za poslodavca, čime bi iznajmljivanje zaposlenih na lizing postalo izuzetak, a ne pravilo.

Ovo je, u najkraćem, suština primedbi i zalaganja predstavnika Samostalnog i Sindikata UGS „Nezavisnost“ na početku javne rasprave o Nacrtu zakona o agencijskom zapošljavanju koja je juče počela u Regionalnoj privrednoj komori u Kragujevcu.

Predstavnici sindikata danas su od nadležnih zatražili da se iz nacrta zakona najpre briše odredba koja poslodavcu omogućava da čak 30 odsto od ukupnog broja zaposlenih angažuje preko agencija za iznajmljivanje radnika.

– Ne smemo da dozvolimo da čak pola miliona građana, od ukupno oko 1,7 miliona zaposlenih, budu iznajmljeni radnici. Poslodavcima, otuda, treba omogućiti da posredstvom agencija mogu da zaposle najviše do deset odsto radnika, rečeno je danas.

Istaknuto je da zakonom moraju da se stvore uslovi prema kojima bi radnik zaposlen posedstvom agencija bio skuplji za poslodavca od stalno zaposlenih, čime bi, veruju u sindikatima, iznajmljivanje radnika postalo izuzetak. Iznajmljeni radnik bi, prema računici sindikata, bio skuplji tako što bi bilo propisano da radnik koji se zaposli posredstvom agencija mora da ima ista primanja kao stalno zaposleni kolega. Poslodavac bi, u tom slučaju, pored plate iznajmljenom radniku, morao da plaća i proviziju agenciji, preko koje ga je zaposlio.

Sindikalci su danas nadležnima skrenuli pažnji i na problem nepostojanja tzv. uporednog radnika (stalno zaposlenog radnika, u odnosu na kojeg se definišu prava i obaveze zaposlenog na lizing), kojih nema u mnogim firmama u Srbiji. Kao primer navedena je Naftna industrija Srbije, u kojoj, kako se danas čulo u Kragujevcu, nema nijednog stalno zaposlenog radnika na pumpama.

Taj problem, smatraju u sindikatima, može da se reši obavezivanjem poslodavaca da, ukoliko žele da angažuju radnike posredstvom agencija, moraju na istim radnim mestima da imaju i uporedne radnike.

Predstavnici Ministarstva rada i zapošljavanja juče su bili više nego iznenađeni stavovima sindikata.

Sloga: Ustavni sud da se izjasni o lizingu radnika

Udruženi sindikati Srbije Sloga pozvali su juče Ustavni sud Srbije da se izjasni o inicijativi za ocenu ustavnosti i zakonitosti zapošljavanja preko agencija. Sloga je u saopštenju povodom početka javne rasprave o Nacrtu zakona o agencijskom zapošljavanju, navela da je pre dve godine podnela inicijativu i zahtevala ocenu ustavnosti i zakonitosti propisa kojima se uvodi zapošljavanje na rizik, jer je taj sindikat ocenio da takav vid zapošljavanja predstavlja najgrublju eksploataciju radnika.

„Ono šta je opasnije po samu državu je to da ćutanje Ustavnog suda ukazuje da aktuelna vlast u Srbiji privatizuje Ustav za sebe i potrebe kapitala, posebno u korist stranih investitora, iako Ustav kao najviši pravni akt veoma jasno garantuje prava čoveka kao radnika“, navodi se u saopštenju.

Sloga je dodala i da neće učestvovati u javnoj raspravi, jer nema dijaloga i javne debate, već je reč o farsi donošenja „još jednog oktroisanog zakona koji će biti usvojen poslušnim dizanjem ruku poslanika većine“. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari