Sirovine od eko-kože za EU i Rusiju 1Mustafa Leventoglu i Zoran Todorović Foto: Danas Online

U Arilju će, za mesec dana, početi gradnja fabrike za proizvodnju sirovima od eko-kože u kojoj će se, kako je rečeno, u prvoj fazi zaposliti 250 radnika.

To je omogućeno Memoranduma o saradnji, koji su u ponedeljak u Arilju, potpisali Zoran Todorović, predsednik te opštine, i Mustafa Leventoglu, vlasnik turske kompanije „Erteks“ koja se bavi proizvodnjom eko-kože.

Time je, kako je objašnjeno, počela priprema za izgradnju pogona na oko 3.000 kvadratnih metara, čiji će kapaciteti u narednim fazama biti povećani, a to će, kako je istaknuto, omogućiti da se zaposli ukupno 400 radnika.

– Za mesec dana počeće izgradnja fabrike koju ćemo opremiti najsavremenijom tehnologijom. Kupljeni su i dodatni filteri za prečišćavanje otpadnih voda koji su iznad standarda EU, saopštio je novinarima Mustafa Leventoglu.

Navideći da ta kompanija, koja prvi put otvara pogon u Srbiji, „želi da proizvodnju eko-kože proširi na srpsko tržište i da će poštovati sve ekološke standarde“, Leventoglu je objasnio da će se „80 odsto proizvodnje budućeg pogona u Arilju izvoziti na tržišta EU i Rusije i da će vrednost tog izvoza biti veća od dva miliona evra mesečno“.

– Moram da kažem da je ovo proizvod saradnje predsednika Srbije i Turske, nastavak njihovog dogovora i jedna u nizu fabrika koje će se otvoriti u Srbiji. Ja i moj tim smo uložili veliki napor da se izborimo za to da se fabrika otvori u našem gradu, jer je bila jaka konkurencija, saopštio je novinarima Zoran Todorović.

Ocenivši da je „saradnja sa turskom kompanijom pun pogodak“, on je naveo da očekuje „da će Arilje, pored toga što je prestonica maline i tekstila, uskoro postati i prestonica eko-kože u Srbiji“.

Todorović je rekao da je obaveza lokalne samouprave da obezbedi komunalnu intsrstrukturu i da će se u fabrici „zaposliti ne samo nekvalifikovani radnici, već i kvalifikovana radna snaga i inženjeri“ i da „njihove plate neće biti na minimalcu“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari