Slobodna zona Pirot biće proširena na još 17 hektara 1Foto: Slobodna zona Pirot

Vlada Srbije je odobrila proširenje Slobodne zone Pirot na još 17 hektara jer na postojećoj lokaciji nema više slobodnih mesta a prvi put se ova Zona širi na jos dve opštine u Pirotskom okrugu.

Slobodna zona Pirot će se tako proširiti na opštine Babušnica i Dimitrvgrad i postati Okružna Zona. To je šansa za razvoj ovih opština koje su nerazvijene , za otvaranje novih radnih mesta i za privlačenje investitora.

Prema ocenama magazina fDI Fajnenšel Tajmsa pirotska Zona proglašena je prošle godine za najbolju u Evropi i treću najbolju Slobodnu zonu u svetu.

Izvršni direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić kaže da je to još jedan dokaz da Zona radi dobro.

– Proširenjem na ove dve opštine Pirotskog okruga postajemo Okružna Zona. Zona u Pirotu će biti proširena za još dva hektara a po pet hektara će biti proširenje Zone u Dimitrovgradu u Babušnici. Trenutno Slobodna zona Pirot radi na 150 hektara – kaže Kostić.

Prema njegovim rečima u Dimitrovgradu će biti grinfild a u Babušnici braunfild investicije.

– U Dimitrovgradu je u pitanju pogon za reciklažu guma. U Dimitrovgradu i Babušnici će po dve proizvodne kompanije poslovati u prostoru Zone. Imamo podršku rukovodstva ove dve opštine oko proširenja Zone jer je to i šansa za njihov razvoj i privlačenje investotora. Svi oni će moći da iskoriste pogodnosti Zone- kaže Kostić.

Na prostoru Slobodne zone Pirot trenutno posluje 25 proizvodnih kompanija iz čitavog sveta. Najveća je Kompanija “Tigar Tajers“ francuske kompanijr “Mišelin“ koja zapošljava oko 3.000 radnika.

– Osim ove kompanije, u Zoni posluje pet bugarskih proizvodnih i 12 trgovinskih firmi, imamo rusku, francuske i kompanije iz čitavog sveta. U njima radi oko 6.500 radnika a biće ih i više sa grinfild i braunfild investicijama u Babušnici i Dimitrovgradu- kaže Kostić.

Kostić kaže da je od velikog značaja za poslovanje kompanija blizina istočnog kraka Koridora 10 . Kostić dodaje da se uveliko radi na projektu Logističkog centra koji će osim korisnicima zone biti namenjen i svima koji prolaze koridorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari