Sloga: Zabrinuti smo za radnike iz Indije koji štrajkuju 1Foto: Z. Nikolić

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ izrazili su danas „duboku zabrinutost i punu sindikalnu solidarnost“ sa radnicima iz Indije koji su angažovani na izgradnji puteva Srbije, a koji u Kraljevu štrajkuju, jer su, kako je navedeno, postali žrtve najgrublje eksploatacije.

U saopštenju „Sloge“ se podseća da je zbog toga reagovao i ogranak UNESCO za bioetiku koji je zatražio reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Kao sindikat, odgovorno potvrđujemo da UNESCO ima pravo i na izraženu zabrinutost zbog ozbiljnih oblika eksploatacije i kršenja ljudskih prava i domaćih radnika u Srbiji, poput radnika leskovačke Jure i drugih preduzeća“, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da je Srbija poslednjih godina zahvaljujući „nekontrolisanom, neoliberalnom konceptu slobodnog tržišta i autoritarne vlasti postala meka za brzu zaradu mešetarenjem na radničkoj muci“.

Iz „Sloge“ su ukazali da većina radnika u državi radi za minimalnu cenu rada bez nade da za rad dobiju i pristojnu zaradu dostojnu čoveka.

„Nehuman i eksploatorski oblik se najviše iskazao tokom vanrednog stanja zbog Kovida 19, kada su radnici od strane poslodavaca bukvalno terani i ucenjivani da rade suprotno preporukama koje su stizale iz SZO, dok je ozbiljna reakcija države izostajala“, navedeno je u saopštenju.

U sindikatu „Sloga“ smatraju da odgovornost za takvo stanje u oblasti rada „snosi isključivo aktuelna autoritarna vlast koja dopušta kršenje radnih prava, dok istovremeno ne dopušta nezavisan rad inspekcijskih organa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari