Tom prilikom Krkobabić je izjavio da je za pospešivanje i razvoj zadruga u Srbiji u sledećoj godini iz budžeta Republike izdvojeno 825 miliona dinara.

Obraćajući se javnosti, napomenuo je da je finansijska pomoć pružena za 22 zadruge u Srbiji, kao i da je na taj način podstaknut njihov rad, a od trenutka kada je započeto sprovođenje ovog programa uključene su 182 zadruge.

– Cilj je spasiti srpsko selo, oživeti i omogućiti da mali poljoprivredni proizvođač bude udružen i da konačno postane robni proizvođači. Mislim da smo pokrenuli priču. Ono što je novo, to je formiranje pet složenih, pravih, krupnih zadruga, koje imaju zadatak da ove horizontalne specijalizovane zadruge povežu i da omoguće više faza prerade.

Takođe, on je rekao da su za ovaj posao potrebne jake i dobro organizovane lokalne samouprave koje su spremne da iz svojih budžeta za razvoj agrara i poljoprivrede, odvoje znatna sredstva.

– Imamo sada specijalizovane zadruge i njihovu spremnost da izdvoje jedan deo para. Imamo Vladu RS koja će dati do 500 hiljada evra i lokalne samouprave. Sve skupa, kada to spojimo, imamo osnov da dobijemo jedan snažan privredni subjekt u jednom kraju, koji može bitno da pokreće poljoprivredu i bude na usluzi poljoprivrednicima – zaključio je Krkobabić.

Prilikom ove radne posete Milan Krkobabić je razgovarao sa gradonačelnikom Požarevca Banetom Spasovićem, a potom održao sastanak sa predstavnicima Braničevskog upravnog okruga, jedinica lokalnih samouprava, lokalnih službi zaduženih za poljoprivredu, zadružnih saveza i direktorima zadruga iz ovog kraja.