Spasio sam Univerzijadu, a odmah smenio Jasnića 1Računovodstvo Jasnićevom USSS-u vodio Sportski savez Srbije Foto: Medija centar

Dva dana nakon hapšenja Siniše Jasnića, smenjenog predsednika Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, pod optužbom da je platnim karticama bez pravdanja potrošio 13 miliona dinara sa računa te organizacije, Više javno tužilaštvo nije saopštilo da li će se istraga koja je pokrenuta ograničiti na tu proneveru ili će biti proširena i drugim optužbama.

Za sada je jedino izvesno da mu je pritvor, sa prvobitnih 48 sati koliko je odredila policija, produžen na 30 dana po zahtevu Višeg javnog tužilaštva. Ukoliko se dosijei koji postoje u više državnih institucija spoje, onda Jasnić neće biti jedini koji će odgovarati za proneveru novca, niti će iznos za koji se sada sumnjiči biti konačan.

Očigledno je, inače da se deo zloupotreba odnosi i na organizaciju Univerzijade 2009, o čemu može da posvedoči i demantij bivšeg ministra u Vladi Srbije Božidara Đelića, dostavljenom redakciji Danasa.

“U tekstu “Siniša Jasnić: dobre preporuke” od 4.10. se navodi da “Iako je uživao očiglednu podršku ministra Božidara Đelića, pod pritiskom afera, Jasnić nije dočekao održavanje te Univerzijade na mestu direktora.”

Istina je da me je Vlada postavila u poslednjem momentu da bih spasio organizaciju Univerzijade i otarasio je nagomilanih afera“, kaže bivši ministar Đelić u pisanom demantiju dostavljenom Danasu danas posle podne.

„Ne samo da sam odmah smenio g. Jasnića, već sam i poništio ugovor kojim je pokušavao da sam sebi obezbedi pola miliona evra u slučaju otkaza. Svi ugovori koje je g. Jasnić sklopio su preispitani, budžet manifestacije je višekratno smanjen ali je ona ipak održana sa velikim uspehom, bez ijedne organizacione, kamoli finansijske mrlje . O svemu ovome postoje dokazi u vladi Republike Srbije.

Predsednik FISU, g. Kilijan je svojevremeno izjavio da je beogradska Univerzijada 2009 bila najbolja u istoriji te manifestacije“, kaže se na kraju demantija.

Prema onome što je do sada procurilo u javnost iz lepeze Jasnićevih poslova, nemoguće je da su i pronevere i potezi koje je povlačio bili bez šire podrške, a neki tragovi vode i do funkcionera u Ministarstvu omladine i sporta.

– Ne znam da li je ovo hapšenje politička igra ili će se istraga proširiti, jer niko od članova Skupštine Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS) nije u to uključen. Iznenađeni smo i zbog iznosa za koji se navodi da je proneveren, jer mi to kroz završne račune koji su nam predstavljani od 2013. nismo mogli da vidimo. Pretpostavljam da je računovodstvo na to trebalo da reaguje mnogo ranije, ne znam zašto nije – kaže za Danas profesor Fakulteta dramskih umetnosti i član Skupštine USSS-a Dragan Popov i dodaje da je knjigovodstvo te organizacije vodio Sportski savez Srbije.

Popov podseća da je Jasnić smenjen sa mesta predsednika na Skupštini te organizacije kada su članovi shvatili da je bez njihovog znanja oformio preduzeće „Evropske univerzitetske igre 2020“, koje je trebalo da organizuje tu manifestaciju u Beogradu. Jasnić, međutim, nije priznao tu smenu, zadržao je dokumentaciju i pečate USSS-a i preduzeća, a njegovo ime kao odgovornog lica je i dalje zavedeno u APR-u. Prvostepeni sud kome su se članovi skupštine obratili, doneo je presudu u njihovu korist, a sada se očekuje odluka drugostepenog suda kome se Jasnić žalio. Prema nezvaničnim saznanjima članova skupštine, presuda prvostepenog suda je potvrđena.

– Čekamo presudu koja bi konačno trebalo da reši ovu situaciju, želimo da nastavimo rad na organizaciji univerzitetskih susreta u Beogradu, ali ukoliko sve bude u redu, sigurno je da ćemo pronaći neku drugu formu a ne preduzeće koje je Jasnić osnovao, jer ne možemo da budemo sigurni u to kolike je račune napravio – kaže Popov.

Razne priče

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari