Saradnja Srbije i Slovenije obuhvata uspostavljanje radne grupe za mlade poljoprivrednike obe zemlje, pokretanje pilot projekta u Republici Srbiji i savetodavne usluge u pripremi dugoročnog akcionog plana za rad sa mladim poljoprivrednicima u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Nedimović izjavio je da Slovenija predstavlja jedan od uzora u čitavoj EU po načinu na koji je rešila problem finansiranja i funkcionisanja mladih farmera.

On je podsetio da je Srbija započela svoj projekat podrške mladim poljoprivrednicima pre godinu dana uspostavljanjem grantova za različite poljoprivredne proizvodnje.

„Sad je jako važno da odemo nivo više, da učimo od najboljih i zato smo izabrali za partnera Ministarstvo poljoprivrede Slovenije. Ovo će nam omogućiti da 2019. godine krenemo sa novim merama u pogledu mladih“, rekao je Nedimović.

Bilateralni sastanak između ministara poljoprivrede Srbije i Slovenije organizovan je u okviru skupa pod pokroviteljstvom UN i FAO na Brdu kod Kranja, i tom prilikom potpisan je sporazum koji se tiče razmene iskustava u pogledu primene prakse za mlade poljoprivrednike.

Pokretanje pilot projekta u Srbiji predviđeno potpisanim memorandumom obuhvatilo bi sveobuhvatnu analizu stanja među mladima i u oblasti ruralnog razvoja, proučavanje instrumenata i ekoloških rešenja za organizaciju i rad mladih poljoprivrednika, pomoć u uspostavljanju nacionalne platforme za organizaciju mladih u ruralnim područjima, pomoć u pripremi i sprovođenju pilot projekta i saradnju u uvođenju šema podrške za mlade poljoprivrednike.

U skladu sa ciljevima potpisanog memoranduma o saradnji između Srbije i Slovenije, koja je jedna od zemalja sa najboljom praksom kada je reč o mladima na selu i uspešno primenjuje niz agrarnih mera u toj oblasti, sprovodiće se obuke, predavanja, savetovanja, razmena informacija i tehničkih podataka…