Srbija danas otvara svoj paviljon na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai 1Foto: Lj. B.

Srbija će danas, na početku Svetske izložbe „Expo 2020 Dubai“, otvoriti svoj paviljon na kome će u narednih šest meseci, kroz više od 150 manifestacija, predstaviti svoje inovacije, tradiciju, privredne potencijale, turističku ponudu, kao i kreativne stvaraoce i naučnike koji su ostavili trag u istoriji, ali i one koji stvaraju danas.

Na Svetskoj izložbi, koja traje do 31. marta naredne godine i na kojoj se predstavljaju 192 zemlje, od kojih oko 80 na sopstvenom paviljonu, Srbija će nastupiti pod sloganom „Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“.

Najavljeno je na će otvaranju paviljona prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatajana Matić.

Srbija, koja je prvi put na Svetskoj izložbi učestvovala pre 136 godina, ove godine se predstavlja u najvećem paviljonu do sada, na 2.000 kvadratnih metara, koji je specijalno izgrađen za ovu priliku.

Paviljon Srbije nalazi se u srcu „Okruga mobilnosti“ (Mobility District) Svetske izložbe, a osmišljen je kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

Paviljon u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, različite vremenske periode i različite prostore, a cilj je da se Srbija nastupom na Svetskoj izložbi predstavi kao inovativna i kreativna zemlja.

Inspiracija za nastup Srbije bila je revolucionarna Vinčanska kultura, koja je bila centar ideja i stvaralaštava neolita pre 7.000 godina, pa i sam paviljon arhitekturom podseća na kosi krov vinčanskih građevina.

Nastup Srbije je osmislio tim nacionalne platforme „Srbija stvara“ koji će biti podeljen na celine – „Srbija stvara prilike“, „Srbija stvara iskustva“ i „Srbija stvara inspiraciju“.

U prizemlju paviljona je maloprodajna zona kreativnih srpskih proizvoda i poslovni deo sa brošurama, programima i prezentacijama srpske biznis ponude.

Na prvom spratu paviljona nalaze se sale za sastanke, konferencije i prezentacije, dok se na drugom spratu nalazi zona namenjena turističkim potencijalima i dogadajima u Srbiji, dostupna za predstavljanje inovacija, talenata, umetnika, gradova, turističkih destinacija, muzeja, velikih događaja.

Na istom spratu nalazi se i stalna postavka koja povezuje izuzetnost Vinčanske kulture sa kreativnošću i inovacijama moderne Srbije.

Na „Expo 2020 Dubai“, Srbije će na svom paviljonu, uz pomoć vrhunske metahjuman (metahuman) tehnologije i veštačke inteligencije, „oživeti“ u virtuelnom svetu i čoveka koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru, a posetioci će sa njim moći i da komuniciraju.

Na ulazu u paviljon biće replika jedne od poslednjih otkrivenih vinčanskih skupltura, autora Aleksandra Bunčića, docenta na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, čiji će kompletan izgled moći da se vidi takođe putem savremene tehnologije.

Nastup u poslovnom delu podrazumeva predstavljanje nekoliko stotina privrednika iz Srbije, koji će kroz 11 tematskih nedelja i pet investicionih konferencija, moći da prezentuju svoje proizvode i usluge i probaju da dogovore saradnju sa inostranim partnerima, posebno za privrednicima sa Bliskog istoka.

Na Svetskoj izložbi u Dubaiju, kao vodećoj poslovnoj manifestaciji, predstaviće se i srpski turizam, pre svega zdravstveni i velnes, a šansu da se predstave dobiće i naučni instituti i univerziteti, kao i kompanije koje se bave savremenim tehnologijama.

Za realizaciju privrednog dela programa zadužene su Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije.

Tokom trajanja Svetske izložbe privrednici iz Srbije biti u mogućnosti da koriste prostorije PKS, opremljene svom potrebnom infrastrukturom, u slobodnoj zoni Južni Dubai gde se i održava manifestacija.

Prostor će predstavnicima kompanija biti na raspolaganju za promociju proizvoda ili usluga, poslovne razgovore sa potencijalnim partnerima, kao i za otpočinjanje posla u emiratu Dubai.

Na Expo 2020 Dubai planirano je i potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U kreativnom delu programa predstaviće se umetnici iz Srbije koji su već prepoznati na globalnoj umetničkoj sceni među kojima su Slobodan Trkulja, Goran Bregović, Stefan Milenković i Nele Karajlić u inovativnom muzičkom projektu, koji realizuje u saradnji sa Milenkovićem.

Nastupiće i Lena Кovačević, Sanja Кerkez, Jelena Gavrilović, džez umetnica Aleksandra Denda, bendovi Eyot i Naked, koreograf i baletski umetnik Igor Pastor, kostimografkinja Ivana Vasić Inglish, kao i Petar Marić, kao osmostruki svetski šampion električne harmonike, plesna grupa talentovane dece koja je svetski prvak u formacijama i mnogi drugi, a sve uz podršku Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Posetioci izložbe moći će da se upoznaju i sa srpskim vezom i za ovu priliku specijalno dizajniranim ručnim radovima, u saradnji sa Etno mrežom Srbije, a Nacionalni ansambl „Kolo“ ponudiće drugačiji i nikad viđen nastup koji objedinjuje srpsku tradiciju i ideje moderne Srbije.

Vlada Srbije je obezbedila i besplatne čarter letove, u saradnji sa Er Srbijom, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, tokom trajanja Svetske izložbe, a koji će biti na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja.

Očekuje se da „Expo 2020 Dubai“, koji se održava pod sloganom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“, na površini od 4,3 kvadratna kilometra, poseti više od 25 milona ljudi.

Početak izložbe pomeren je za godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Kroz teme „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ i tematske celine „Mogućnosti“, „Mobilnost“ i „Održivost“, izložba u Dubaiju će predstaviti najbolje primere poslovne saradnje i inovacija iz celog sveta, tehnološka, industrijska i ekonomska dostignuća.

Prva Svetska izložba održana je 1851. godine u Londonu.

Do sada su na ovim manifestacijama predstavljana neka od najvažnijih tehnoloških otkrića poput električnog telegrafa, plastike, električnog razboja, pisaće mašine, telefona, televizije, računara, naizmenične struje, dizel motora, zvučnog filma, pokretnih stepenica, rendgena, fotografije u boji, a za potrebe svetskih izložbi izgrađeni su pored ostalog Ajfelov toranj u Parizu i Atomijum u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari