Srbija kupila šest letelica od Kine - cena tajna 1Foto: FoNet/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija kupila šest novih bespilotnih letelica od Kine, ali nije mogao zbog ugovora da kaže koliko su koštale, jer postoji klauzula o tajnosti.

One imaju veliki domet, mogu da gađaju ciljeve sa udaljenosti od devet kilometara i snimaju teren, objekte od interesa za Srbiju duboko u neprijateljskoj teritoriji, rekao je Vučić na prikazu novih bespilotnih letelicia CH-92A Vojske Srbije na aerodromu u Batajnici.

To je savremeni način ratovanja, dogovorili smo transfer tehnologije sa kineskom stranom za sistem „Pegaz“ i uvodimo u sistem Srbije, rekao je Vučić, napominjući da su kupljeni i helikopteri od Erbasa i, takođe, zbog klauzule o tajnosti ne može reći koliko koštaju.

Za sada imamo 18 raketa, kupićemo još. Ovo je najbolje oruđe. Srećan sam što Vojska Srbije raste i napreduje, mnogostruko snažnija iz dana u dan, rekao je Vučić. Srbija je kupila šest bespilotnih letelica, koje mogu da ponesu dve rakete i ispaljuju ih na udaljenost od devet kilometara.

Pokrivaju funkciju izviđanja, danju-noću, upravljanja artiljerijskom vatrom i laserski obeležava raketne ciljeve, rekao je Nenad Miloradović ispred SDPR i dodao da raketa koštaju 50.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari