Srbija priprema izveštaj o primeni programa održivog razvoja 1Slavica Đukić Dejanović Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Izgradnja digitalne ekonomije zasnovana je na razvoju inovacija i znanja.

Upravo zbog toga je važno da država ulaže u inovacione tehnologije i sistem obrazovanja koji će obezbediti njihovu primenu i mogućnost da se nove generacije osposobe za rad na njima. Poznavanje inovacionih tehnologija je značajno i zbog toga što omogućava mladim ljudima da dođu do radnih mesta i tako sebi obezbede egzistenciju – istakla je Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije na konferenciji „Budućnost rada“ u organizaciji Centra za istraživanje javnih politika.

Prema njenim rečima digitalizacija je zahvatila sve segmente društva i donela niz benefita. – Kada je reč o Srbiji ti benefiti su e uprava jer se sada dozvole izdaju elektronski umesto da se gubi vreme na brojnim šalterima, e zdravstvo jer se pregledi kod lekara sada mogu zakazivati i preko interneta, e bankarstvo koje daje mogućnost elektronskog plaćanja  i tako dalje – naglasila je ministarka Slavica Đukić Dejanović .Ona je dodala da  Srbija priprema nacionalni izveštaj o primeni programa održivog razvoja „Agenda 2030“, koji će predstaviti na političkom forumu Ujedinjenih nacija sledeće godine.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin je naglasio da država ne bi trebalo da se trudi da sačuva radna mesta već da održi egzistenciju ljudi.  – To je upravo ono što mi radimo u Švedskoj. Dakle dužnost države je da stvori održiv sistem koji će omogućiti čoveku da živi od svoje plate pa makar ona ne bila velika. Takođe država treba da radi na edukaciji radnih ljudi kako bi im omogućila da što pre nađu novi posao u slučaju da ostanu bez njega. Podrška očuvanju egzistencije čoveka a ne očuvanje radnih mesta je osnova socijalane politike koja se sprovodi u Švedskoj i spada u red najuspešnijih u Evropi te može da posluži kao dobar model kako raditi na tom planu – rekao je ambasador Lundin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari