Srbija Ziđin Koper zaustavila rad topionice u Boru 1Foto: Beta/Milan Obradović/MO

U saopštenju se dalje navodi da su ispitivanja potvrdila da su uzroci prekoračenja “ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odsumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova”. S obzirom da se pogoni topionice nalaze u dolini, nizak vazdušni pritisak prouzrokuje zadržavanje dimnih gasova na nižem nivou koji se povećanjem vazdušnog pritiska koncentrišu i podižu uvis, ističu u kineskoj kompaniji.

– Kompanija će izvršiti pregled svih delova opreme u procesu proizvodnje i odmah pristupiti rešavanju svih problema koji budu otkriveni, tako će biti sprečeno curenje dimnih gasova prilikom ponovnog pokretanja proizvodnje i povećana iskorišćenost sumpordioksida. Važno je istaći da ce biti izvršene sve izvodljive popravke prema realnom stanju opreme i preduzete sve neophodne mere. – kaže se u saopštenju Srbija Ziđin Kopera koja, kako sami kažu, “u pogledu neadekvatne opreme i objekata, preduzima niz mera za optimizaciju procesa proizvodnje, pojačavanje rada na održavanju i remontu opreme, pojačavanje sistema za sakupljanje dimnih gasova, kao i za odsumporavanje, u čemu su realno postignuti značajni rezultati”.

Ističu takođe da je “zbog starosti postojećih objekata potrebno sprovesti sveobuhvatnu tehničku rekosntrukciju i delimičnu izgradnju topionice” što se posebno odnosi na sistem za sakupljanje dimnih gasova i sistem za odsumporavanje. To je i razlog što je u vreme preuzimanja kompanije odlučeno da se ulaganjima u topionicu da prioritet da i da ukupna investicija bude 265 miliona dolara.

– Kompanija planira da do kraja decembra 2022. godine završi tehničku rekonstrukciju topionice, pri čemu će se prioritet dati završetku sistema za sakupljanje dimnih gasova i sistema za odsumporavanje do kraja decembra 2021. uz pretpostavku da će blagovremeno od nadležnih institucija dobiti sve potrebne građevinske i ostale dozvole. – stoji u saopštenju kineske kompanije koja je, kako navode, do sada uložila ukupno 38.15 miliona dolara u unapređenje životne sredine i ekološku obnovu, kao i da će u toku radnog veka rudnika u ovu oblast biti uloženo još 120 miliona dolara.

Ističući da pridaju izuzetno veliki značaj zaštiti životne sredine, “bez obzira na to što je prekomerna emisija dimnih gasova problem istorijskog nasleđa, što je i pre preuzimanja RTB-a ovaj problem godinama unazad bio prisutan i što dimni gasovi iz topionice nisu jedini faktor koji utiče na kvalitet vazduha na ovom prostoru” u Ziđingu kažu da će kompanija i nadalje održavati tesnu saradnju sa akcionarima, Vladom Srbije, lokalnom samoupravom i lokalnim stanovništvom, radeći na zajedničkom pronalaženju i sprovođenju mera za neprekidno poboljšanje kvaliteta vazduha.

– Cilj kompanije je da svojim poslovanjem u proizvodnim pogonima rudnika, uključujući topionicu, istovremeno doprinese lokalnom ekonomskom i socijalnom razvoju, uz istovremeno poboljšanje različitih pokazatelja održivosti, uključujući zaštitu životne sredine, bezbednost i zdravlje, uz obavezno poštovanje važećih srpskih zakona, u nastojanju kompanije da dostigne relevantne međunarodne standarde. – navodi se u saopštenju Srbija Ziđin Koper  koja je izrazila  žaljenje zbog takve, nepredviđene situacije.

U saopštenju Srbija Ziđin Koper se ne pominje požar koji je sinoć izbio u pogonu borske topionice bakra. Kako javlja Istmedia pripadnici  borske vatrogasno-spasilačke brigade  su pola sata posle ponoći ugasili požar koji je oko 20,30 h izbio u Topionici, još nije poznat uzrok ni materijalna šteta.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.