ovog Zakona o radu iz 2001. godine, poznatijeg kao solunac, i DSS-ovog iz 2004. godine prilične su. Nezadovoljstvo investitora troškovima rada i nivoom zaštite radnika koje je proizvodio ovaj poslednji zakon bilo je toliko da je i Vlada kojom je dominirao DSS pripremala neke njegove izmene (recimo: poslodavac je radniku naknadu po osnovu minulog rada trebalo da plaća samo za radni staž stečen kod njega; ili rok na koji je radnik mogao biti zaposlen na određeno vreme trebalo je da bude produžen), ali iznenadna materijalizacija permanentne izborne pretnje iznedrila je čak i obećanje da će radnici sa manje od pet godina do penzije biti nešto bolje zaštićeni ukoliko ostanu bez posla.

ovog Zakona o radu iz 2001. godine, poznatijeg kao solunac, i DSS-ovog iz 2004. godine prilične su. Nezadovoljstvo investitora troškovima rada i nivoom zaštite radnika koje je proizvodio ovaj poslednji zakon bilo je toliko da je i Vlada kojom je dominirao DSS pripremala neke njegove izmene (recimo: poslodavac je radniku naknadu po osnovu minulog rada trebalo da plaća samo za radni staž stečen kod njega; ili rok na koji je radnik mogao biti zaposlen na određeno vreme trebalo je da bude produžen), ali iznenadna materijalizacija permanentne izborne pretnje iznedrila je čak i obećanje da će radnici sa manje od pet godina do penzije biti nešto bolje zaštićeni ukoliko ostanu bez posla. Između pritiska LDP da Zakon bude oštriji i pritiska SRSA da on bude blaži, Vlada u kojoj će ipak dominirati protivnici važećeg zakona verovatno će pronaći srednje oštru varijantu.
STRANI I DRUGI INVESTITORI: Kandidat za premijera DS Božidar Đelić nas je već prvog dana po objavljivanju njegove kandidature obavestio da će sve privilegije koje je sa mesta predsednika Tenderske komisije za prodaju domaće duvanske industrije obećao Filip Morisu biti vraćene. Ako se on bude pitao. Aferim. Ima ih koji smatraju da bi ekonomske reperkusije njegovih i obećanja investitora trebalo još jednom temeljno razmotriti. U situaciji kad je dominacija DS u novoj vladi izgledna, od tog razmatranja nema ništa. Tako da su deplasirana otkrića novinara da su i potencijalni kupci Rudarsko-topioničarskog baseba Bor (rumunski Kuprom, ali i drugoplasirani Ist point, DS-u sada bliskog Zorana Drakulića) tražili povlastice od kojih neke navodno nisu u skladu sa našim važećim zakonima. Izgledi da oni tražene povlastice i dobiju – solidni su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari