Starosna granica od 65 godina neprihvatljiva 1Foto: FreeImages/ Leo Zahradnik

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje je Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore dalo na javnu raspravu, nezadovoljni su i zaposleni i obje sindikalne centrale, dok su zaposleni u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija svoj revolt iskazali protestnim okupljanjem.

Ključni razlog za nezadovoljstvo je što se izmjenama propisuje da se pravo na penziju ostvaruje ispunjavanjem dva uslova – 40 godina staža i navršenih 65 godina života. U Savezu sindikata Crne Gore, kao i u Uniji slobodnih sindikata, smatraju da se primjenom tih mjera, koje inače neće dovesti do povećanja prihoda u Fondu PIO, obesmišljava beneficirani radni staž i predlažu da se starosna granica za penzionisanje smanji. Ističu, takođe, da razloge za teško finansijsko stanje Fonda PIO treba tražiti u činjenici da u Crnoj Gori „na crno“ radi oko 30.000 ljudi, dok je trećina zaposlenih osigurana na minimalni iznos zarade. Predstavnici sindikata se nadaju da će javne rasprave, koje će u nekoliko gradova biti održane odmah po završetku avgustovskih odmora, dati očekivani efekat. Cilj tribina je da predstavnici sindikalnih organizacija predstave građanima svoje predloge i primjedbe na predloženi Nacrt zakona.

Čelnici dvije najveće sindikalne centrale nijesu se minule sedmice pridružile protestima ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja jer su potpisali Protokol o saradnji i strategiji kojim su predviđene određene aktivnosti. Između ostalog, strategija podrazumijeva jedinstvene zahtjeve, ali i zajednički nastup svih zainteresovanih kako prema institucijama sistema, tako i prema javnosti. Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju urađene su na predlog Svjetske banke, čiji stručnjaci upozoravaju da je aktuelni penzioni sistem neodrživ, kao i da je broj zaposlenih sa beneficiranim radnim stažom, u odnosu na broj zaposlenih, ogroman. Podaci govore da 2016. godine, samo u vojsci i policiji, broj onih sa beneficiranim radnim stažom premašio 8.400, što je 3,3 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Preporuka je da se taj broj ograničiti na dva odsto, a poželjno je da procenat zaposlenih sa beneficiranim radnim stažom ne bude veći od jedan odsto.

Neodrživ penzioni sistem

Koliko je penzioni sistem (ne)održiv na to ukazuje i podatak da je u Crnoj Gori registrovano 114.420 penzionera, dok broj zaposlenih iznosi 189.341, odnosno 1,65 zaposleni na jednog penzionera. Zbog tako nepovoljnog odnosa zaposlenih i penzionera Ministarstvo finansija Crne Gore, već godinama unazad, dotira Fond PIO sa iznosima većim od 100 miliona eura. Tome treba dodati i nepovoljna demografska kretanja što dodatno otežava obezbjeđivanje sredstava neophodnih za isplatu penzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari