Stojiljković: U Srbiji "nema ni uranka ni ustanka" 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković izjavio je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog praznika rada 1. maja, da u Srbiji „nema ni uranka ni ustanka“ i da je „vreme za novi početak, da sindikati i radnici spoje tu borbu za elementarna prava, za zarade, za sigurnost u procesu zarada“.

„Mi moramo da uradimo mnogo više, inače sve naše borbe su sa defanzivnim rezultatima“, rekao je Stojković u Novom danu N1, ocenivši da „efekti sindikalnog organizovanja nisu u frazama i izveštajima, nego u realnom stanju, koje se meri dostojanstvenim radom“, koji je „ugovoren, bezbedan i po zdravlje i po psihu“, za pristojan život, dostojanstveni rad i plata od koje se da živeti komotno.

To je, po njegovoj oceni, „san za gotovo četiri petine ljudi“, jer oko 400.000 ljud živi ispod granice siromaštva.

Stojković je ukazao da se ni u inostranstvu štrajkovima „Bog zna kako ne zaustavljaju procesi“ i da je „vreme je za novi početak, da sindikati i radnici spoje tu borbu za elementarna prava, za zarade, za sigurnost u procesu zarada“.

Komentarišući prognozu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o rastu brutonacionalnog dohotka od sedam odsto, Stojković je rekao kako „nema ništa protiv obećanja, kad može da ih proveri“.

„Od 2000. do sada nama je prosečan rast bio jedva nešto više od tri dosto, nama treba taj konstantan rast od sedam odsto. Mislim da se ta obećanja ne daju proveriti na jedan demokratski kritički način, što ne znači da ne bismo voleli da imamo stopu rasta od sedam odsto“, rekao je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari