Štrajk u Gorenju "na čekanju" 1Foto: EPA ANTONIO BAT

Radnici Gorenja u Valjevu, nakon jednodnevnog štrajka u utorak, juče su se vratili za mašine i prema izjavi sindikalnih vođa, čekaju dve nedelje da vide hoće li im poslodavac ispuniti zahteve.

– Ukoliko se ne usvoje zahtevi, sledeći naš potez je organizovanje petodnevnog štrajka – kaže za Danas Nenad Đurđević, predstavnik Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata u Gorenju.

On kaže da su radnici istakli ukupno šest zahteva. Traže da im se na ime uslova rada, koji su posebno letos zbog velikih vrućina bili teški, jednokratno isplati po 5.000 dinara, zatim da isplate zaostali troškovi prevoza, potom da se poštuje „terminski kalendar“ koji se donosi početkom godine sa rasporedom radnih i neradnih dana.

– U poslednje vreme taj kalendar se ne poštuje, dešava se da nam tri dana unapred najave radnu subotu, ne možemo da planiramo svoje vreme sa porodicom. I norma je uvećana jer je manje ljudi za mašinama a tražimo i da nam se isplati regres za godišnji odmor od 12.000 dinara. A na kraju, zahtevamo i povećanje zarada za 15 odsto – objašnjava Đurđević.

U kompaniji Gorenje ističu da „poštuju Zakon o radu i Kolektivni ugovor, kao i da ostaju otvoreni za nastavak socijalnog dijaloga i rešavanje svih pitanja od značaja za zaposlene i kompaniju“.

– Pojedine teme koje se navode kao razlozi za štrajk rešene su sporazumno, poput isplate naknade za neisplaćene troškove prevoza, radi se na  obezbeđivanju boljih uslova za rad i izgradnji kantine. Kada je reč o ostalim otvorenim pitanjima, regres se zaposlenima isplaćuje u skladu sa Kolektivnim ugovorom, dok će se o novoj sistematizacija razgovarati do kraja godine, kao i o strategiji zarada nakon rezimiranja poslovnih rezultata za period januar – novembar 2019. godine – odgovorili su na pitanja Danasa iz kompanije Gorenje.

Dodaju da je na inicijativu poslodavca pre dva dana održan sastanak sa predstavnicima sindikata na kojem se još jednom razgovaralo o trenutnom statusu svih otvorenih tema i ambicioznim planovima za naredni period. Naglašavaju i da poštuju zakonsko pravo zaposlenih na štrajk i da ni na koji način nisu uticali na njegov tok.

Podsetimo, pre dve godine radnici Gorenja protestovali su u isto vreme kada i zaposleni u Fijatu. Štrajk u kragujevačkoj fabrici potrajao je nekoliko nedelja, dok su se zaposleni u Valjevu dogovorili sa poslovodstvom za nekoliko dana.

Prosek zarade 51.000 dinara

Od prošle godine slovenački brend Gorenje posluje u sklopu kineske Hisens kompanije a jedan od prvih poteza novog poslovodstva bio je da se kompletna proizvodnja frižidera iz Velenja, gde je sedište, izmesti u Valjevo. Tu zapošljava više od 1.400 radnika, a grade se nove hale dok je u postojećim na pragu okončanje klimatizacije. Do izgradnje najavljene kantine, predviđene za jesen naredne godine, radnicima se isplaćuje novac za topli obrok. Prosečna plata je nešto iznad 51.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari