Subvencije za poljoprivredne proizvođače 1Foto: Sandžak Danas

Lokalna samouprava će ovih dana objaviti konkurs za dodelu subvencija poljoprivrednim proizvođačima sa područja novovaroške opštine u ukupnom iznosu od 7.000.000 dinara.

Iz opštinske kase će putem javnog poziva, sredstvima od 2.000.000 dinara, biti finansirane i veterinarske usluge veštačkog osemenjavanja krupne stoke, kao i subvencionisane kamate na poljoprivredne kredite poslovnih banaka. Za realizaciju ove mere budžetom za 2018. predviđeno je million dinara.

U Opštinskoj kancelariji za privredu i lokalni ekonomski razvoj najavljuju da bi konkurs za subvencije poljoprivrednicima trebalo da bude raspisan najkasnije do sredine jula. I ove godine se očekuje veliko interesovanje proizvođača, koji subvencionisana sredstva mogu iskoristiti za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme, izgradnju objekata, nabavku kvalitetnih grla stoke, pčelinjih društava, sistema za navodnjavanje, plastenika, podizanje i obnavljanje zasada… Iskustva od ranije pokazuju da su se ovdašnji vlasnici registrovanih gazdinstava u najvećem obimu opredeljivali da podsticaje iskoriste za kupovinu junica i krava, muzilica, kosačica, prskalica, freza, laktofriza, stočne hrane, plugova, pumpi, rasturača đubriva, mlekovoda i slično. Opština će programe poljoprivrednika koji budu dobili „zeleno svetlo“ na konkursu finansijski podržati sa najverovatnije četrdesetak odsto od ukupne vrednosti investicije.

-Za ovu vrstu subvencija vlada veliko interesovanje jer su, između ostalog, uslovi i kriterijumi po kojima ih poljoprivredni proizvođači mogu dobiti prilično pojednostavljeni u odnosu na one koje propisuje država. Resorno ministarstvo je javnim pozivima predvidelo da se za sredstva ne može konkurisati ukoliko je vrednost investicije niža od 50.000 dinara, dok na opštinskom konkursu takve vrste ograničenja nema. Efekat ove mere na lokalu je iz godine u godinu sve vidljiviji, a posebno je korisna za vlasnike usitetnjenih poseda i „male“ proizvođače kakvih je najviše na teritoriji naše opštine – kaže pomoćnica predsednika opštine Marijana Đokić, šefica KLER-a. Ona najavljuje da će se ove godine od strane nadležnih u Opštini pojačati kontrola odnosno monitoring tokom realizacije dodele subvencija.

Iz lokalne uprave najavljuju još dve mere u okviru ovogodišnjeg programa podsticaja poljoprivrednicima.

-Proizvođačima ćemo pomoći i kroz subvencionisanje kamata na poljoprivredne kredite, zahvajlujući kojima će takođe moći da nabave mehanizaciju i drugu opremu, kupe kvalitetna grla ili novac eventualno ulože u obrtna sredstva. Opština i Banka Intesa pozivaju sve zainteresovane kandidate da konkurišu za beskamati kredit u iznosu od 120.000 do 500.000 dinara – naglašava Đokić i pojašnjava da su poljoprivrednici dužni da prilikom predaje zahteva u ovlašćenoj banci (sa najbližim filijalama na Zlatiboru i u Priboju) od dokumentacije dostave : fotokopiju lične karte, potvrde o registraciji gazdinstva za 2018. i njegovom aktivnom statusu, izvode iz strukture biljne odnosno stočarske proizvodnje, kao i dokument o prometu za poslednjih godinu dana sa namenskog računa iz druge banke.

U cilju unapređenja stočarstva i uvećanja stočnog fonda, lokalna samouprava će prvi put ove godine finansirati veterinarske usluge veštačkog osemenjivanja krupne stoke u registrovanim gazdinstvima na teritoriji opštine Nova Varoš. Iz lokalne kase je za ovu namenu izdvojeno dva miliona dinara. Kako ističu u KLER-u, ova mera je, sudeći prema interesovanju stočara, pun pogodak, o čemu svedoči podatak da je za svega nekoliko dana od pokretanja akcije, prihvaćeno odnosno u toku realizacije oko 350 zahteva poljoprivrednika. Inače, prema podacima iz Opštine, stočni fond je za poslednjih sedam godina uvećan za oko 1.000 grla krupne stoke. Računa se da je tome doprinela i dodela opštinskih subvencija Stočni fond trenutno broji 8.954 grla, od kojih su 5.652 muzne krave.

-Podsticajne mere u okviru opštinskog programa razvoja agrara samo su jedan segment pomoći poljoprivrednicima da unaprede svoja gazdinstva i proizvodnju. Podrška iz opštinske kase obezbeđena je i za poljoprivredna udruženja, investiramo i u putnu i vodovodnu infrastrukturu po selima, a sve sa ciljem da podignemo kvalitet života ljudi koji žive na seoskom području – naglašava Radosav Vasiljević, predsednik novovaroške opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari