Sutra novi dan D za naftnu industriju 1Foto EPA-EFE LARRY W. SMITH

Nakon pada od tri odsto u ponedeljak cena nafte je juče ujutru neznatno porasla na 33,7 dolara po barelu.

Sve to je, međutim, i dalje daleko od nivoa na kom je bila aprila prošle godine kada se barel na svetskom tržištu prodavao za 75 dolara. Pre mesec dana je propao sastanak članica OPEK-a i Rusije na kom je trebalo da se dogovori smanjenje proizvodnje kojom bi se pad cene zaustavio.

Nova prilika, koju poslednjih dana svetski mediji sa malo više optimizma najavljuju nego onu početkom marta, trebalo bi da se desi sutra, za kada je najavljen novi sastanak najvećih proizvođača nafte, na kom bi se razgovaralo o smanjenju proizvodnje od bar 10 miliona barela dnevno.

Cena nafte konstantno je padala tokom prva dva meseca 2020, zbog sve slabije tražnje, pre svega Kine kao jednog od najvećih uvoznika i zemlje iz koje je krenula da se širi epidemija virusa COVID19. Zemlje članice OPEK-a i Rusija su zato donele odluku da pad cene uspore tako što će smanjiti proizvodnju.

Kako to nije dalo željeni rezultat predlog OPEK-a bio je da se dodatno smanji proizvodnja, na šta Rusija na sastanku u Beču početkom marta nije pristala. Odgovor Saudijske Arabije na ovakav stav Rusije tada bio je namerno obaranje cene nafte.

U susret novim pregovorima, CNBC je u ponedeljak objavio da su Saudijska Arabija i Rusija sada „veoma, veoma blizu“ dogovora o tome kako da reše trenutnu situaciju.

„Mislim da celo tržište razume koliko je bitan i važan dogovor i koliko bi značio za stabilnost tržišta, mislim da smo veoma blizu toga“, rekao je za CNBC Kirill Dmitriev, izvršni direktor ruskog Direktnog investicionog fonda.

Sastanak je prvobitno trebalo da bude održan pre dva dana, ali je pomeren za četvrtak, a CNBC u tekstu navodi da je izjava američkog predsednika Donalda Trampa prošlog četvrtka, nakon sastanka sa direktorima američkih naftnih kompanija da će „slobodno tržište samo srediti situaciju“ ustvari dovelo do odlaganja. On je tada rekao za CNBC i da je razgovarao sa liderima Rusije Vladimirom Putinom i Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom i da očekuje da će se oni dogovoriti o tome da se proizvodnja smanji za čak do 15 miliona barela dnevno.

Odlaganje sastanka za analitičare je, međutim, „znak da će za postizanje dogovora ovakve veličine biti potrebno vreme“.

„Definisanje ovakvog dogovora može biti veoma teško i naravno, postoji dobar razlog da se zapitamo da li će uopšte biti realizovan“, navodi se u saopštenju JBC Energy, nezavisnog istraživačkog centra koji se bavi ispitivanjem tržišta nafte i gasa.

Čak iako do dogovora dođe, kako ističu, smanjenje proizvodnje od 10 miliona barela dnevno bi samo moglo da „kupi vreme“ dok tržište nafte nastavlja da propada.

Širenje pandemije virusa korona dovelo je do pada cene sirove nafte „brent“ za čak 48 odsto od početka godine. Čak i da se dogovor postigne analitičari predviđaju da će niska cena nafte potrajati, upravo zbog znatno manje potražnje uzrokovane pandemijom.

„Moramo biti spremni za novi pad cena uskoro, kada učesnici na tržištu shvate da je pravi problem sa kojim moraju da se suoče opadanje tražnje. Čak i da se dogovor o smanjenju proizvodnje postigne, i sa tim smanjenjem ne može da se premosti taj jaz“, kaže šef odeljenja za tržište nafte kompanije Rystad Energy Bjornar Tonhaugen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari