Više od četvrtine turista iz Srbije avionom putuje jednom do dva puta godišnje, oko 12 odsto leti vrlo često, uz stalno prisutan trend rasta ovakvog načina putovanja, pokazala je onlajn anketa koju su sproveli kompanija Katar ervejz i portal mondo.rs. Istraživanje o navikama turista iz naše zemlje, sprovedeno tokom novembra, pokazalo je da su sve pristupačnije cene avionskog prevoza i aranžmana za daleke destinacije, koje ranije nisu bile u ponudi.

Takođe, poslednjih godina sve više ljudi iz Srbije u inostranstvo kreće sa aerodroma, a brzina i udobnost putovanja avionom motiv su da se prištedi za željenu destinaciju, tvrde istraživači. Kada je reč o izboru avio-kompanije, za 85 odsto ispitanika najznačajnija stavka je cena karte prevoznika, a putnicima je važna i dužina leta, usluga u avionu, kao i imidž koji kompanija ima.

Više od 70 odsto putnika u inostranstvo odlazi zbog odmora i zabave, dok je manji procenat onih koji putuju poslovno. Egzotične, prekookeanske destinacije sve su traženije među turistima iz Srbije, a prema podacima Katar ervejza posebno interesovanje vlada za Bangkok, Džakartu, Bali, Melburn i Pert. Turistima su interesantne i destinacije u Africi, kao i na Bliskom istoku, a u poslednje vreme i u Maleziji. Anketa, u kojoj je učestvovalo više od 2.500 ljudi, pokazala je da su među „rajskim vrtovima“ Srbima najprivlačniji Maldivi, zatim Bali, Šri Lanka ali i Puket, tajlandsko „ostrvo avanture“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari