Svetska banka: Svetska privreda će pasti 5,2 odsto u 2020. 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Svetska privredna aktivnost će pasti 5,2 odsto ove godine, ocenila je danas Svetska banka u ažuriranoj prognozi, naglašavajući da je pandemija Kovida-19 imala „brz i masivan“ uticaj uprkos finansijskoj pomoći bez presedana.

Radi se o „najduboljoj“ recesiji od Drugog svetskog rata, a za brojne zemlje koje su upale u recesiju ove godine to je najgora kriza u poslednjih 150 godina, navela je ta međunarodna institucija u ažuriranom izveštaju „Globalni ekonomski izgledi“, prenosi agencija Frans pres.

Svetski privredni pad od 5,2 odsto ove godine predstavlja najdublju recesiju od globalnlog privrednog pada 1945-46 od 13,8 odsto na kraju Drugog svetskog rata.

Svetska banka je navela da bi između 70 i 100 miliona ljudi moglo da zapadne u ekstremno siromaštvo.

Za sve zemlje prihod po glavi stanovnika će pasti u proseku za 6,2 odsto, što je mnogo više nego pad od 2,9 odsto za vreme finansijske recesije 2009. godine.

Svetska banka je u januaru procenila da će svetska privreda ove godine zabeležiti skroman privredni rast od 2,5 odsto, što znači da je sadašnja prognoza posle pandemije za 7,7 procentnih poena lošija.

Za SAD Svetska banka predvdija pad BDP-a ove godine od sedam odsto, a zatim rast od 3,9 odsto 2021. godine.

Za Kinu, drugu svetsku privredu po veličini, predviđa se da će privredni rast usporiti na jedva primetnih jedan odsto ali očekuje se oporavak od 6,9 odsto u 2021. godini.

Za 19 zemalja evrozone očekuje se privredni pad od 9,1 odsto ove godine, i rast od četiri odsto 2021.

Ekonomisti Svetske banke upozorili su da su njihove prognoze zasnovane na pretpostavci da je najgori deo epidemije korona virusa pri kraju i da će privrede da se oporave relativno brzo kako vlade budu počele ponovo da ih otvaraju, navodi agencija AP.

Ukoliko bude drugi talas virusa koji će poremetiti ekonomsku aktivnost kasnije ove godine onda će privredni rast ove godine pasti još više a oporavak iduće godine će biti slabiji, naveli su analitičari Svetske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari