Svi izveštaji o radu državnih institucija ubuduće na sajtu DRI 1Duško Pejović Foto: Lj. Bukvić

Na sajtu Državne revizorske institucije ubuduće će biti objavljivani svi poslerevizioni izveštaji o radu javnih preduzeća i svih institucija koje su na opštinskim ili državnom budžetu.

To znači da će osim revizije rada određene institucije, javnosti od sada biti dostupno i objašnjenje te institucije, odnosno njen odgovor zbog čega je i kako došlo do nepravilnosti u radu, ali i odgovor DRI, kao i mišljenje revizora o svakoj ispravci i konačna ocena.

– Od ukupno 204 poslereviziona izveštaja za 2018. urađeno je 170, a više od 30 koji se tiču lokalne vlasti već se nalazi na sajtu – rekao je predsednik DRI Duško Pejović. Narednih sedmica će, kako je najavio Pejović, biti objavljeno i preostalih 140 poslerevizionih izveštaja, a plan je da na kraju svi budu objavljeni na sajtu.

Državni revizor je rekao da je u 2018. u šest slučajeva, kada se radi o lokalnim samoupravama, otkriveno lakše kršenje obaveze dobrog poslovanja, kao i tri teža slučaja.

– Lakša kršenja obaveze dobrog poslovanja zabeležena su kod Grada Valjeva, Turističke organizacije Lučani i Centra za kulturu i sport Lučani, Grada Preševo, kao i Doma kulture i PU u ovom gradu. Teži oblik kršenja bio je kod Apoteke Bor, Apoteke Šabac i i Opštine Lučani – naglasio je Pejović.

Iz Preševa su ih, kako kaže generalni državni revizor, obavestili da su preduzeli odgovarajuće mere, dok su u Valjevu i Lučanima postupci u toku.

– Što se tiče težeg kršenja mi imamo pravo da pokrenemo zahtev za razrešenje odgovornih. Iz Skupštine u Šapcu dobili smo informaciju da je direktor Apoteke Šabac podneo ostavku koja je usvojena, u slučaju Apoteke Bor postupak je u toku jer trenutno nemaju ni direktora, ni zaposlene, ostala je samo obaveza od 400 miliona dinara – istakao je Pejović.

Već sada, kako je rekao, na osnovu prošlogodišnjih izveštaja revizije u DRI znaju da će biti 22 poslereviziona izveštaja i to 12 koji se tiču nepravilnosti u radu lokalne vlasti, devet u javnim preduzećima i jedan koji se odnosi na rad Agencije za bezbednost u saobraćaju.

Gotovo 90 odsto nepravilnsoti otklonjeno

Prošle godine DRI je objavila 2.130 preporuka, a u 1.147 slučajeva je procenjeno da nepravilnosti mogu da budu otklonjene u roku manjem od 90 dana. Ako se u obzir uzmu samo preporuke čiji je rok bio 90 dana za otklanjanje, kako kaže generalni državni revizor Duško Pejović, u 89,4 odsto nepravilnsoti su otklonjene. „Svega 0,6 ili svega pet preporuka nije otklonjeno“, istakao je Pejović. Najbolji prosek imaju državni organi koji su otklonili 96 odsto nepravilnosti, dok je najlošiji prosek zabeležen kod zdravstvenih institucija koje su otklonile 83 odsto nepravilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari