Takovo osiguranje: Vučiću se žale na NBS 1Foto: Stanislav Milojković

Skoro dve godine nakon što je Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad Takovo osiguranju, akcionari ove kompanije su se obratili „predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću“ sa molbom da se utvrde okolnosti pod kojima je oduzeta licenca toj firmi.

U pismu, još uvek, premijeru, koje je potpisao advokat Aleksandar Ilić, zastupnik malih akcionara, kaže se da je Takovo osiguranje ugašeno „iz najnižih pobuda odgovornih ljudi u Narodnoj banci Srbije“.

Oni tvrde da je u godini oduzimanja dozvole, 2014, u prvih šest meseci ostvarena dobit od 478 miliona dinara. Takođe i da je, da su se propisi sprovodili dosledno, zbog nepopunjenosti tehničkih rezervi bar još desetak osiguravajućih kuća trebalo zatvoriti, uključujući Dunav osiguranje i DDOR. Manjinski vlasnici Takovo osiguranja, koje je u likvidaciji, ističu i da su na kraju likvidacionog postupka, nakon što su sve štete isplaćene „tehničke rezerve ostale netaknute“.
Svojevremeno su zaposleni u Takovo osiguranju nakon oduzimanja licence štrajkovali glađu, a akcionari ističu da su bili na korak do dogovora o prodaji ove kuće nemačkoj osiguravajućoj kući Ergo, delu giganta Minhen Re i to za 26 do 28 miliona evra.

Za razliku od spekulacija da iza oduzimanja dozvole stoji predsednik države Tomislav Nikolić zbog odbijanja Takova da mu plati mito, neki sumnjaju da iza ovog poteza NBS stoji konkurencija.
Na kraju, zastupnik malih akcionara najavljuje tužbu Međunarodnom sudu.

Narodna banka je u obrazloženju rešenja o oduzimanju licence navela da Takovo osiguranje od 2008. godine nijednom nije imalo 100 odstotnu pokrivenost tehničkih rezervi imovinom, što je zakonski minimum i da je u aprilu 2012. godine uvela nadzor nad ovim osiguranjem. Prema navodima NBS, na kraju 2012. godine nedostajalo je 285 miliona dinara, a 30. juna 2013. godine 255 miliona dinara. Prema poslednjem finansijskom izveštaju pred oduzimanje licence, za prvi kvartal 2014. godine Takovo osiguranju je nedostajalo 241 milion dinara za pokriće tehničkih rezervi, koje su u stvari sredstva klijenata, a ne osiguravajuće kuće i zbog toga moraju u potpunosti da budu pokrivena.
U rešenju Narodne banke se ističe da ovo osiguranje nije sprovelo i propisanu meru smanjenja ugovora o osiguranju od autoodgovornosti kako bi se smanjio rizik.

U nedavnom saopštenju NBS ističe i da Takovo osiguranje nije bila uspešna firma uprkos prikazanoj dobiti za prvih šest meseci 2014. godine, „jer se uspeh meri daleko većim brojem pokazatelja nego što je to finansijski rezultat za godinu dana“.

Takođe, NBS ističe da Takovo osiguranje nije bilo pred prodajom. U odgovoru na poslaničko pitanje Veroljubu Stevanoviću u novembru 2016. godine, NBS kaže da tvrdnje da ih kupuje veliki nemački investitor nisu prve takve informacije iz ove kuće. Iz NBS su odgovorili i da je ranije bilo vesti iz ovog osiguranja da ih kupuju strani investitori, ali da je to u stvari bila kupovina vremena. Prema NBS, jedini investitor koji je bio zainteresovan za Takovo bio je iz Bugarske i nije ispunjavao uslove iz Zakona o osiguranju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari