Transparentnost: Vlada da objavi podatke o pomoći dobijenoj za borbu protiv pandemije 1Foto: Logo

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je uputila inicijativu Ministarstvu finansija i Vladi da objave podatke o pomoći koju su državne institucije dobile od stranih država, međunarodnih organizacija, privrednih subjekata, drugih pravnih lica ili pojedinaca za suprotstavljanje pandemiji korona virusa.

TS je u saopštenju navela da bi pri objavljivanju trebalo zaštititi lične podatke onih davalaca koji žele da ostanu anonimni.

Ova organizacija je u inicijativi podsetila na dobar primer objavljivanja sličnih podataka u vreme poplava 2014. godine.

„Nakon što je u javnosti otvoreno ovo pitanje, Vlada Srbije je tada počela da objavljuje i redovno ažurira podatke o primljenim donacijama“, navodi se u saopštenju TS.

Oni podsećaju da su trenutno na sajtu Ministarstva finansija objavljene instrukcije za uplate donacija za pomoć u borbi protiv COVID-19. U medijima su objavljivane vesti (najčešće kroz izjave zvaničnika) o primljenim donacijama u novcu i robi.

„Nisu međutim objavljeni sveobuhvatni, pregledni niti dokumentovani izveštaji o primljenim donacijama u novcu i robi, kao ni o distribuciji tih sredstava. Smatramo da bi objavljivanje informacija bilo od izuzetne važnosti, ne samo zbog jačanja poverenja između organa vlasti i građana, već pre svega zbog podsticajnog efekta na aktuelne i potencijalne donatore“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari