Transparentnost Srbija: MUP da objavi podatke o migraciji birača iz Male Krsne na Voždovac koje je dostavio premijerki 1Foto: N1

Transparentnost Srbija saopštila je danas da tvrdnja premijerke u tehničkom mandatu Ane Brnabiić prema kojoj svako može da proveri koliko je bilo slučajeva promene prebivališta građana, ne samo da ne odgovara činjeničnom stanju, već je direktno suprotna zvaničnom odgovoru koji je ta organizacija dobila od MUP-a.

TS je navela da je Brnabić izjavila na TV Prva, povodom priloga TV N1 o mogućem organizovanom fiktivnom preseljenju stanovnika Male Krsne u beogradsku opštinu Voždovac, da je proverila i utvrdila koliko je osoba iz Male Krsne registrovano za glasanje u Beogradu, i da to svako može da proveri.

„Ja sam proverila odmah i svako može da proveri, nije nešto što ja mogu kao predsednica Vlade. Sveukupno iz Male Krsne je u poslednja 72 sata u Beogradu za glasanje registrovana jedna osoba“, kazala je ona, a podsetila TS.

TS je navela da je u vezi sa najkontroverznijim pitanjem izbora iz decembra 2023, migracijom birača, predložila MUP-u da objavi anonimizovane podatke ne samo o stanju (aktuelni broj građana sa prebivalištem u određenoj opštini), već i kretanju prebivališta građana (prethodnog i novog prebivališta i datumi prijave).

MUP u odgovoru od 8. februara 2024. tvrdi da se „u raspoloživim evidencijama ne može izvršiti pretraga prema zadatim kriterijumima“, saopštila je TS.

TS je navela da se birački spisak automatski ažurira na osnovu promena u evidenciji prebivališta građana koje vodi MUP, što znači, kako je naglasila, da je predsednica Vlade imala uvid u podatke MUP-a, i to one koji nisu dostupni svim građanima.

„Iako je izjava premijerke očigledno neistinita u vezi sa javnim pristupom podacima o migraciji birača, ona je veoma značajna jer dokazuje da postoji mogućnost da se kroz evidencije prati ne samo koliko građana ima prijavljeno prebivalište na nekoj adresi ili u nekoj opštini, već i gde je bilo njihovo prethodno prijavljeno prebivalište“, dodaje se.

To je, objasnila je TS, upravo ono što je MUP u odgovoru na zahtev i inicijativu TS negirao.

„Imajući sve ovo u vidu, ukazujemo da je preduslov za utvrđivanje činjenica o obimu organizovanog preseljenja birača pred izbore iz decembra 2023, kao i za traženje rešenja za taj problem pred predstojeće prolećne lokalne izbore, da MUP objavi anonimizovane evidencije o kretanju prebivališta punoletnih građana“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari