Transparentnost Srbije: MUP i beogradsko VJT da objave dodatne podatke u vezi sa izborima 1Foto: Z. S. M.

Transparentnost Srbija (TS) je danas pozvala Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu da objave dodatne podatke o postupanju i evidencijama koje vode a povodom tvrdnji o nezakonitosti u biračkom spisku i kupovini glasova.

TS je u saopštenju navela da je to zatražilo „jer informacije koje su javnosti predstavili MUP, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i VJT povodom tvrdnji o nezakonitosti u biračkom spisku i kupovini glasova, nisu dovoljne da otklone javno iznete sumnje“.

„Kada je reč o MUP, objavljivanje informacija o ukupnom broju građana koji su na određeni dan imali prebivalište u Beogradu pred ove izbore i u prošlosti, nije dovoljna da otkloni sumnje da su neki građani fiktivno menjali prebivalište da bi učestvovali na izborima u glavnom gradu“, dodaje se.

TS je dodala da bi zato „MUP trebalo da objavi podatke iz kojih se može videti datum i opština prijave i odjave prebivališta svakog punoletnog lica, ali bez ličnih imena i jedinstvenog matičnog broja gradjana“.

„Pretragom tih podataka svako bi mogao da utvrdi da li je u periodu pred ove ili neke ranije izbore došlo do pojačane migracije birača u mesta u kojima se održavaju lokalni izbori i u kojoj meri“, piše u saopštenju.

MUP bi, kako je TS saopštio, trebalo da obavesti građane o tome u koliko slučajeva je vršio proveru ispunjenosti uslova za prijavu promene prebivališta.

U saopštenju piše da je TS, u inicijativi MUP-u, takođe ukazala da su sumnje u fiktivno preseljenje birača javno iznete ne samo kada je u pitanju Beograd, već i opština Surdulica.

TS je, zbog tvrdnji da pojedinci imaju prijavljena aktivna prebivališta i na teritoriji Srbije i drugih država, „što je nezakonito“, zatražila od MUP-a da dostavi informacije da li prilikom upisa prebivališta vrši proveru ispunjenosti uslova.

Od MUP-a je tražena i inofrmacija o tome „kako proverava da li isto lice ima aktivno prebivalište i na teritoriji druge države“.

TS je ocenila i da se iz saopštenja beogradskog VJT može zaključiti da to tužilaštvo, kao ni osnovna javna tužilaštva iz Beograda, „ni u jednom slučaju nisu na sopstvenu inicijativu istraživali da li je učinjeno neko krivično delo u vezi sa decembarskim izborima“

U tom saopštenju, kako je navedenom, je objavljen samo pregled podnetih krivičnih prijava koje su tužilaštvima podnosila druga lica.

„Ukoliko je to zaista slučaj, tužilaštvo nije ispunilo jednu od svojih zakonskih obaveza – da „preduzme krivično gonjenje kada postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti“, dodaje se .

Takvi osnovi sumnje, pa i više od toga, bili su dostupni tužilaštvu iz medijskih objava tokom izborne kampanje, navela je TS.

TS je navela je beogradskom VJT ukazala na dva takva slučaja, u kojima je, kako tvrdi, tužilaštvo trebalo da reaguje ne čekajući krivičnu prijavu.

„Prvi se odnosi na slučaj kada je grupa stanovnika Novog Beograda zajedno sa kandidatom za narodnog poslanika Dejanom Tomaševićem, javno ponudila svoj glas njegovoj izbornoj listi u zamenu za asfaltiranje lokalnog puta“, piše u saopštenju.

Drugi slučaj, kako je saopšteno, odnosi se na objavljene snimke koji pokazuju da su pojedina lica angažovana u Kol-centru Srpske napredne stranke bila uslovljena dobijanjem posla time da glasaju za SNS na izborima i da o tome dostave dokaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari