Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Tribina će biti održana u sali Udruženja samostalnih preduzetnika, ul. Slobodana Bursaća br. 20. (ulaz kod restorana Stara zanatlija) sa početkom u 19 sati. Uvodno izlaganje održaće Slavko Vukov, poljoprivrednik iz Zrenjanina.

„Poslednjih decenija u Srbiji došlo je do rapidne koncentracije vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem, nastale su prave latifundije u Vojvodini, više krupnih vlasnika raspolaže desetinama hiljada hektara obradive zemlje, kao u vreme Austrougarske monarhije. Uvođenje kapitalizma u poljoprivredu onemogućilo je ekonomsku održivost malog poseda”, navode iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Dodaju da politika pridruživanja Evropskoj uniji podrazumeva i otvaranje našeg tržišta za poljoprivredne proizvode iz država članica EU, gde farmeri dobijaju velike subvencije, pa tako naši proizvođači postaju nekonkurentni.

„Nedavno je Skupština Grada Zrenjanina dala u tridesetogodišnji zakup skoro dve i po hiljade hektara obradive zemlje u državnom vlasništvu nemačkoj kompaniji Tenis, i na taj način potisnula iz agrobiznisa domaće ratare. Već više godina naši poljoprivredni proizvođači bezuspešno ukazuju na nepovoljan položaj poljoprivredne proizvodnje u Srbiji“, ističe se u saopštenju Zrenjaninskog socijalnog foruam.