Troškovi neminovni, ali privrednici zadovoljni najavom uvođenja eFaktura 1Foto: Pixabay/Akela999

Predlog zakona o eFakturama, najavljen još u oktobru prošle godine, još se nije našao na sajtu Ministarstva finansija iako je ministar Siniša Mali nagovestio da bi uskoro trebalo da počne javna rasprava o tom dokumentu.

Njegova konačna verzija, rekao je, pred poslanicima će se naći u prvom kvartalu naredne godine, a primena je predviđena od januara 2022.

Mali očekuje da će ovaj zakon uticati na smanjenje sive ekonomije ali i da će omogućiti znatno brži povraćaj PDV-a firmama.

„To je sistemsko rešenje koje je tražila privreda. Više neće biti papirnih faktura i potpisa već će se sistem zasnivati na uparivanju elektronskih faktura“, objasnio je Mali i dodao da, ukoliko se fakture upare i sve bude u redu, nema razloga da država već narednog dana ne vrati PDV za te dve fakture.

U ovom trenutku ne zna se koliko dugo će trajati javna rasprava o predloženom zakonu, ali je već sada jasno da su privrednici zadovoljni što je konačno to pitanje stiglo na dnevni red.

Prema rečima Miloša Nenezića, predsednika Unije poslodavaca Srbije i direktora Trajala, izdavanje eFaktura koje će za nešto više od godinu dana biti obavezno, dobro je jer sve treba da pređe na digitalnu, elektronsku formu što će da olaškša poslovanje mnogim preduzećima a i državnoj upravi.

– To bi trebalo da bude sinhronizovan, univerzalni sistem i jasno je da neće moći da se sprovede bez materijalnih troškova i kadrovskih pojačanja. Preduzeća će morati da izdvoje novac za nabavku modernije opreme, softvere i hardvere koji podržavaju taj sistem, kao i za dodatne obuke ljudi koji će da rade na tome. Ali, to je jedna neminiovnost. Modernizacija je neophodna a da li će biti nekih olakšica za prilagođavanje sistemu, videćemo. Mi privrednici uvek smo za to. Mislim i da je rok, čitava naredna godina, dovoljan ukoliko se odmah krene u sprovođenje kroz neke besplatne obuke koje bi organizovala ili Privredna komora ili neka druga institucija. Privrednicima će biti potrebno da ih neko uputi kako da to urade, a mnogima od njih biće problem oprema koja mora da bude kompatibilna sa onom koju već imaju i sa novim sistemom – kaže Nenezić i dodaje da se kapaciteti firmi za uključivanje razlikuju i zavise od toga šta sada imaju od opreme, kadrova ali da u svakom slučaju, uvođenje elektronskih faktura na duži rok olakšava poslovanje pojedinačno svakog subjekta i države u celini.

On ističe da je sjajno to što će biti značajno smanjen rok u kome Poreska uprava vrši povraćaj više uplaćenog PDV-a, jer je dugo čekanje, ponekad i po nekoliko meseci, bila jedna od glavnih zamerki privrednika.

I predsednik Poslovnog kluba „Privrednik“ Zoran Drakulić kaže za Danas da je dobra svaka mera koja može da poboljša naplatu i ubrza povraćaj PDV-a.

– To jeste dobar potez. On neće da izazove velike troškove privredi, u svakom slučaju nešto će morati da se izdvoji, ali moramo da unapredimo naše poslovanje. Verovatno će biti potrebno neko vreme da se sve uhoda, ali to se već radi svuda u svetu. Doduše, mi već i sada elektronski šaljemo fakture korisnicima, ali kada to ide i preko Poreske uprave, kad omogućava da se PDV brže vrati, onda je to dobra stvar – ističe Drakulić.

To potvrđuje i Toplica Spasojević iz ITM Grupe, koji objašnjava da bez obzira na početne troškove, moramo da idemo u korak sa svetom.

– I uvođenje PDV-a iziskivalo je određene troškove ali nam je napravilo puno usluge, pre svega budžetu a i firmama, jer je dovelo do bolje evidencije i praćenja novčanih tokova. Mislim da je to korak u dobrom pravcu i ako postoji ta mala žrtva, finansije koje zahtevaju troškovi prilagođavanja, mi moramo da budemo svesni da je to neophodno. Veliki sam podržavalac digitalizacije jer samo tako možemo da se pozicioniramo na poslovnoj mapi Evrope i sveta, da nas ozbiljnije shvate i strani investitori i mi sami – navodi Spasojević.

Na ruku izvoznicima

Najviše koristi od eFaktura imaće izvoznici. Oni kupuju robu sa uračunatim PDV-om, a taj namet nemaju kada izvoze i razliku Poreska uprava treba da im vrati. Taj proces uparivanja ulaznih i izlaznih faktura sada može da traje mesecima, šalju se komisije da provere, ako su veći iznosi dolazi inspekcija, pa je čitava procedura bila problem za te firme. Ovaj zakon će pomoći izvoznicima, što je za naše društvo izuzetno važno, kaže Toplica Spasojević.

Preskočen zid ćutanja

– Moram da kažem da su već sada sve ređe zamerke zbog dugog čekanja na povraćaj PDV-a, jer su ti rokovi sve kraći. Zaista se i Ministartsvo i Poreska uprava trude da u tom delu izađu privredi u susret. Mi smo tražili i da se PDV plati tek nakon naplate fakture, ali tu neće biti promena. Pričali smo u Ministarstvu i priznajem da su u pravu, jer bi u toj proceduri bilo previše prostora za „egzibicije“ kojima smo skloni – kaže Nenezić i naglašava da za razliku od ranijih perioda kada su privrednici u pokušaju da komuniciraju sa Ministartsvom finansija nailazili na zid ćutanja, „od dolaska Siniše Malog pre par godina, posebno u poslednje vreme, baš se potrude da objasne zbog čega nešto mogu ili ne mogu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari