Troškovi za energente 12 odsto od gradskog budžeta 1Foto: Z. Nikolić

U Multimedijalnom centu „KVart“ u organizaciji Udruženja građana „Kraljevački razvojni centar“ danas je održan okrugi sto na temu „Sistem energetskog menadžmenta u gradu Kraljevu“.

Sprovođenje celovitih i sveobuhvatnih aktivnosti u ovoj oblasti u jednoj lokalnoj samoupravi poput grada Kraljeva nije moguće bez okončanja normativnih aktivnosti iz nadležnosti te lokalne samouprave započetih još decembra 2016 godine.

Tada je Skupština grada Kraljeva donela Odluku o uvođenju sistema energetskog menadžmeta u gradu Kraljevu a potom je lice sa adekvatnim kvalifikacijama iz redova zaposlenih u javnoj upravi upućeno na obuku za energetskog menadžera.

Potom je po završenoj obuci imenovan Energetski menadžer grada Kraljeva u maju i na tome se za sada stalo.

Kao da se odgovornim u lokalnoj samoupravi i javnoj upravi grada Kraljeva čini da je time i uveden sistem energetskog menadžmenta.

I upravo je današnji okrugli sto ukazao na tu činjenicu da se sa aktivnostima na zaokruživanju sistema energetskog menadžmenta u gradu Kraljevu mora hitno nastaviti pre svega imenovanjem Saveta za energetsku efikasnost grada a potom i imenovanjem energetskih menadžera u mreži aktera-obveznika tog sitema koga, prema Zakonu o energetskoj efikasnosti, čine svi oni subjekti koji koriste javne objekte i čiji se troškovi za energente plaćaju iz javnih prihoda grada.

A ti troškovi, rečeno je na današnjem okruglom stolu, nisu mali i kreću se do čak 12 odsto od gradskog budžeta što je više od proseka za te namene u Srbiji.

Ohrabrujuće su danas, zvučale reči zamenika gradonačelnika grada Kraljeva Vukmana Rakočevića koji inače, od nedavno obavlja tu dužnost kada je kazao da će rukovodstvo lokalne samouprave u najkraćem mogućem roku zaokružiti započeti proces kreiranja normativnog ambijenta za funkcionisanje sistema energetskog menadžmenta u gradu Kraljevu.

Ako tome dodamo i informaciju da je već u ovoj budžetskoj godini izdvojeno 10 miliona dinara za sufinasiranje aktivnosti skupština stanara za popravljanje termo izolacije zgrada za kolektivno stanovanje u Kraljevu ili pak informaciju od već ostvarenih dvadesetak milona dinara ušteda za troškove javnog osvetljenja, posle zamene više od 9000 živinih sijalica led sijalicama i uvođenja sistema daljinskog upravljanja sistemom javne rasprave, onda se može govoriti i o prvim efektima jačanja energetske efikasnosti u Kraljevu.

Sistem energetskog menadžmenta u jednoj lokalnoj samoupravi čini mreža obveznika koja treba da funkcioniše po unapred definisanim pravilima i ka jasno postavljenim, merljivim ciljevima pa je stoga završetak započetog kreiranja normativnog okvira u gradu Kraljevu uz jačanje informisanja kako donosioca odluka tako i građana o efektima energetske efikasnosti uslov svih uslova za još bolje rezultate u ovoj oblasti jedan je od zaključaka današnje rasprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari