TS: Pandemija u celom svetu dovela do povećane opasnosti od korupcije 1Foto: Stanislav Miljoković

Pandemija virusa korona je u celom svetu dovela do povećane opasnosti od korupcije, ali su ti rizici u propisima donetim u Srbiji bili veći nego u drugim zemljama, rečeno je danas na konferenciji za novinare Transparentnosti Srbije, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja “Koruptivni rizici u zakonima”.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je izjavio da se ocena o opasnosti korupcije posebno odnosi na oblast javnih nabavki, gde nije promenjen nijedan zakon, niti su donete vladine uredbe, ali je primena zakona derogirana zaključkom vlade, koji nema taj kapacitet.

Vlada je zaključila da se javne nabavke lekova i medicinskog materijala tretiraju kao tajna, mada za takvu tajnost ne postoji zakonsko utemeljenje, naveo je Nenadić, uz ocenu da su propisi sa koruptivnim rizicima donošeni i u drugim oblastima.

Usvojena je uredba o tome da svi punoletni građani dobiju vladinu pomoć od 100 evra. U toj odluci, naizgled, nema koruptivnog rizika, jer ne postoji diskriminacija, ali raspodela novca je obavljena neposredno pred izbore, na kojima glasaju samo punoletne osobe, rekao je Nenadić.

On je izjavio da, na prvi pogled, mnogo opasnosti od korupcije nije postojalo ni u uredbi o vladinoj pomoći privredi.

Rizik je ipak prisutan u vezi kontrole da li su ta sredstva namenski trošena, odnosno da li su svi korisnici kontrolisani, rekao je Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari