Turci odustali od pogona u Kokinom Brodu 1

Tursko preduzeće „Berksan“ odustalo je od otvaranja pogona u nekadašnjoj fabrici nameštaja u Kokinom Brodu i to samo dve sedmice nakon što su njegovi ovlašćeni predstavnici sa opštinom Nova Varoš potpisali ugovor o zakupu oko 6200 kvadrata na najmanje deset godina.

Istanbulski investitori, smatraju u lokalnoj upravi, pokazali su na delu neprofesionalnost, nekorektnost i neozbiljnost, a obzirom da je ovo već treće negativno iskustvo sa privrednicima iz Turske, u opštini Nova Varoš razmišljaju kako da se ubuduće zaštite od ovakvih poslovnih promašaja.

U opštini pretpostavljaju da je turskom preduzeću bila visoka cena zakupa od 1.000 evra mesečno te da su zato odustali od već sklopljenog dogovora kojim je predviđena proizvodnja protivpožarnih aparata i delova vatrogasnih instalacionih sistema uz obavezu zapošljavnja 110 radnika. Nezvanično se, međutim, saznaje da ovlašćeni predstavnik investitora generalnog direktora kompanije nije precizno informisao o svim detaljima u ugovoru, ali i da su u čitavo zamešateljstvo oko odustajanja od zakupa „prste umešali“ pojedini zastupnici turskih preduzeća koja su ranije poslovala u novovaroškom kraju.

– Prilikom sklapanja ugovora, koji sam u ime opštine potpisao sa ovlašćenim licem „Berksana“ Sadetinom Senajem, prvi smo kao lokalna samouprava iskoristili nedavno donetu Uredbu Vlade Srbije koja opštinama pruža mogućnost da bez licitacije već putem slobodne pogodbe izdamo u zakup poslovni prostor potencijalnim investitorima uz obavezu da uposle u roku od tri godine minimum 100 radnika – objašnjava Radosav Vasiljević, predsednik novovaroške opštine koji je stavio paraf na ugovor.

„Sama činjenica da im je skupa visina zakupa, koja je, inače, simbolična, dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti , premda smo o tom investitoru prethodno čuli samo reči hvale . Pritom, ni tih 1.000 evra mesečne zakupnine ne bi se slilo u opštinsku kasu, već je taj novac turska firma trebalo da uloži u opremanje pogona i druge stvari neophodne za pokretanje procesa proizvodnje“, ističe predsednik opštine Nova Varoš.

Opštinski čelnici podsećaju da je ovo treće negativno iskustvo koje lokalna uprava u poslednje dve-tri godine ima kada su u pitanju investitori sa prostora Turske.

„Investitori ma odakle dolazili su dobrodošli u zlatarski kraj. Kao opština im nudimo najbolje uslove, a naši ljudi su primorani da za njih rade za minimalne zarade. Zato su nedopustivi ovakvi poslovni potezi pojedinih turskih privrednika zbog kojih zakazujemo sednice Veća i lokalnog parlamenta na kojima, izgleda, samo gubimo vreme i energiju razmatrajući njihova pisma o namerama i izlazeći im u susret ne bi li pokrenuli nekakvu proizvodnju i zaposlili naše sugrađane“, dodaje Vasiljević.

Firma „Berksan“ je obećala da će u proizvodni pogon u nekadašnjem industrijskom kompleksu u Kokinom Brodu u startu investirati oko 500.000 evra, a do 2020.godine još milion. Proizvodnja je, kako je saopšteno u pismu o namerama, izvozno orjentisana sa poslovnom ambicijom da se izvoz proširi i na nova tržišta Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Nemačke… Najavljeno je tada (pre mesec dana) da su investitori već krenuli sa uređenjem pogona čije je otvaranje planirano na proleće naredne godine. Od ovog poslovnog poduhvata, međutim, neće biti ništa i tako je propao još jedan pokušaj opštine da za prostor u bivšoj „Inovi“ konačno nađe ozbiljnog zakupnika.

Raskid ugovora i sa „Mercer trade“

Opština Nova Varoš će, inače, već ovih dana raskinuti ugovor o zakupu oko 12.000 kvadrata i sa istanbulskom kompanijom „Mercer trade“ koja je zbog finansijske dubioze, neiplaćenih zarada i nedostatka sirovine obustavila proizvodnju za primarnu obradu drveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari