Tužilaštvo istražuje privatizaciju Niš ekspresa 1

Tužilaštvo u Nišu otvorilo je predistražni postupak u vezi sa privatizacijom Niš ekspresa, potvrdio je saznanje Danasa portparol Višeg javnog tužilaštva u tom gradu Borislav Radonjić.

„Tužilaštvu je dostavljena informacija vezana za postupak privatizacije Niš ekspresa po kojoj se preduzimaju potrebne provere u toku predistražnog postupka“, rekao je Radonjić, ali u ovom trenutku nije mogao još da otkrije detalje, uključujući i saznanje našeg lista da se istraga vodi u okviru Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije, ali i tvrdnje radnika da im je rukovodstvo pretilo otkazima ukoliko svoje akcije ne prodaju direktoru.

Inače, transakcija koja je po svemu sudeći najpre privukla pažnju javnosti, odvijala se od oktobra do decembra prošle godine, kada je „prazno“ preduzeće „Bokić Gojko“ u stopostotnom vlasništvu direktora Niš ekspresa Zorana Jovanovića, najpre od Delte rilestejt otkupilo 51 odsto akcija najvećeg autobuskog prevoznika sa juga Srbije.

Potom je od radnika, malih akcionara, prema njihovoj tvrdnji pod pretnjom otkaza, otkupilo udele dok nije steklo 90 odsto, koliko je potrebno da zakonski uđe u prinudni otkup i tako postane jedini vlasnik.

Ostalo je nejasno poreklo šest miliona evra potrebnih za te transakcije, jer je preduzeće „Bokić Gojko“, sa svega jednim zaposlenim – direktorom, koje se navodno bavi izradom plastičnih profila, više godina unazad poslovalo sa gubitkom dok u 2018. nije imao nikakav priliv na računu (podaci za 2019. još nisu objavljeni).

Na taj poslovni potez dugogodišnjeg direktora Niš ekspresa, sada i vlasnika, najpre su ukazali u sindikatu Sloga, do kojih je došla priča radnika koji je dobio otkaz jer njegovi roditelji, bivši radnici Niš ekspresa nisu želeli da prodaju svoje akcije, o čemu je naš list pisao.

Radnik je imao i snimljen telefonski razgovor sa tim pretnjama, a s obzirom na to da se zbog kršenja radnih prava obratio sudu, autentičnost zapisa je proverena i on je uvršten u dokazni materijal.

Sindikat se potom obratio policiji i tužilaštvu sa zahtevom da se ispita poslovanje preduzeća „Bokić Gojko“, ali nisu imali povratnu informaciju da li je to učinjeno.

Ranije je Danasu poverenik „Sloge“ iz Niša Dejan Ilić rekao da se zaposleni u fazi prodaje nisu obratili nijednoj nadležnoj instituciji „jer većina veruje kako direktora štiti država i da u eventualnom sporu ne mogu da očekuju pravdu već samo troškove“.

Iz Uprave, konkretno

Naš list u dva navrata se obraćao Upravi za borbu protiv pranja novca sa pitanjem da li su proveravali transakcije kojima je preduzeće „Bokić Gojko“ iz Niša postalo i stopostotni vlasnik najvećeg autobuskog prevoznika sa juga Srbije.

U prvom odgovoru dobili smo iscrpne informacije o nadzornoj ulozi Uprave, link na listu indikatora za prepoznavanje sumnjivih lica i transakcija, koja obavezuje advokate, banke, posrednike u prometu nekretnina, notare i fondove uz napomenu da su ti obveznici dužni da prate poslovanje svojih klijenata i da prijave sporne transakcije.

Uz zahvalnost za detaljne informacije o radu Uprave, zamolili smo ipak za odgovor na konkretno pitanje: Da li je istraživana transakcija kojom je dugogodišnji direktor Niš ekspresa, sa platom od oko 100.000 dinara, preko svoje privatne, fiktivne firme za šest miliona evra kupio preduzeće u kome je direktor? Ako jeste, šta je rezultat provere, ako nije – da li će?

„Kako se informacije koje zahtevate tiču pretkrivičnog postupka, Uprava za sprečavanje pranja novca nije u mogućnosti da pruži odgovore na navedena pitanja“, kažu u Upravi uz pozivanje na odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Za sada se, tako, ne zna da li su u okviru predistražnog postupka od Uprave zatražene informacije iz baza podataka kojima ona raspolaže.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Tužilaštvo istražuje privatizaciju Niš ekspresa”

    • Da smo u nekoj civilizovanoj zemlji to bi bilo tako. Ali ovo je Srbija. Taj ce da bude na toj funkciji dozivotno.

  1. Tako je. Sad je red na tuzilastvo ,sad je red na zakon,sad je red na drzavu. Ako ovakvo krivicno delo prodje i ostane negde u fijoci,onda trebamo svi da se zapitamo gde zivimo i sta radimo.

    • Niško tužilaštvo nikada ništa nije dokazalo, niti će kada su u pitanju ovakva krivična dela. Kada gone ljude po partijskoj dužnosti, a koji su radili u skladu sa zakonom, tada proces vode do zastarevanja, rade na urnisanju zdravlja poštenim ljudima. Kada je u pitanju ozbiljan kriminal, to se proplakni ili se odbaci prijava. Uspostavljen kriminogeni sistem čuvaju .zbrinuti na državnim jaslama. jedino o čemu oni brinu jeste da se ljudi koji se u njihove šeme ne uklapaju sklone. Zbog toga 99,9% zaposlenih nije reagovalo, nego je u tišini stavilo glavu na panj.

  2. Smešno je i tužno što će tužilaštvo da oslobodi višedecenijskog lopova. A onda ne može da mu su pošteno sudi. Niko nije više naivan.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.