U 2020. godini podrška države za 74 projekta opština i gradova 1Branko Ružić Foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (arhiva)

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je danas da će iz Budžetskog fonda za program za lokalne samouprave podržeti 74 projekta koji se odnose na izgradnju infrastrukture, uvođenje e-uprave ili organizaciju kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija na lokalu, kao i za prevenciju elementarnih nepogoda.

Doneta je i odluka o dodeli godišnjih nagrada za najbolju opštinsku, odnosno gradsku upravu u 2019. godini opštinama Medveđa i Bečej i gradovima Užice i Požarevac.

Ugovori o dodeli sredstava sa lokalnim samoupravama su potpisani u skladu sa merama zaštite i vanrednim stanjem.

Za izgradnju, sanaciju, dogradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, školskih, predškolskih, kulturnih i sportskih objekata, kao i zgrada lokalnih institucija, zatim, uređenje parkova, pijaca i trgova, biće podržan 31 projekat sa ukupno 364 miliona dinara.

Sa 52 miliona dinara biće podržano 12 projekata za nabavku i primenu savremenih informacionih tehnologija koji će omogućiti uvođenje e-Uprave i bolje pružanje usluga građanima i privredi.

Sa 46,8 miliona dinara biće podržano 18 lokalnih samouprava u organizaciji kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija.

Za projekte koji doprinose preventivnoj zaštiti objekata i imovine lokalnih samouprava i građana od nepogoda sredstva će dobiti 13 gradova i opština u ukupnom iznosu od 46,8 miliona dinara.

Prvi put ove godine iz Fonda, po posebnom konkursu, ministarstvo je dodelilo godišnje nagrade za najbolju opštinsku, odnosno gradsku upravu u primeni principa dobrog upravljanja u 2019. godini. Opština Medveđa je dobila nagradu za efikasnost i delotvornost, grad Užice za transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave, grad Požarevac za odgovornost i vladavinu prava i opština Bečej za ravnopravnost i antidiskriminaciju.

Svaka od nagrađenih lokalnih samouprava dobiće po 2,6 miliona dinara, kao vid finansijske podrške za dalje unapređenje dobre uprave i upravljanja na lokalnom nivou.

Podseća se da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave 30. januara uputilo opštinama i gradovima javne pozive za prijavu projekata i za nagrade iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave koji iznosi 520 miliona dinara.

Na javne pozive ministarstva prijavljeno je ukupno 198 projekata, dok je po pozivu za nabolju opštinsku upravu stiglo 38 prijava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari